ГоловнаСвіт

Названо найбільш грамотну націю в світі

Дослідники відзначають об'єктивність рейтингу.

Названо найбільш грамотну націю в світі
Финляндия
Фото: http://www.horoshienovosti.com.ua

Фінляндія посіла перше місце в рейтингу найбільш грамотних країн світу.

Про це пише The Washington Post, посилаючись на дослідження, проведене Джоном Міллером (John W. Miller), головою Центрального державного університету штату Коннектикут у Новій Британії (США).

Основним завданням дослідження був аналіз рівня грамотності жителів понад 60 країн. Хоча спочатку рейтинг складався на основі даних про 200 країн, багато країн були викреслені зі списку через нестачу інформації, так що в кінцевому підсумку в ньому залишилася лише 61 позиція.

У дослідженні Міллера розглядалися кілька змінних: результати Міжнародної програми з оцінки освітніх досягнень учнів (Programme for International Student Assessment, PISA) - тесту, який оцінює грамотність школярів у різних країнах світу і вміння застосовувати знання на практиці; в поєднанні з результатами Міжнародного дослідження якості читання і розуміння тексту (Progress in International Reading Literacy Study, PIRLS) - дослідження, яке дозволяє порівняти рівень і якість читання та розуміння тексту учнями початкової школи в різних країнах світу, а також виявити відмінності в національних системах освіти; а також характеристики освітніх навичок жителів різних країн, які, своєю чергою, включали в себе 15 змінних, згрупованих в п'яти категоріях: вихідні дані - бібліотеки, газети, вихідні дані - система освіти, доступ до комп'ютера, а також кількість жителів країни, на основі якого встановлювалося співвідношення цих показників на душу населення.

"Фактори, які ми розглянули, є складним і нюансованим портретом культурної життєздатності нації, і рейтинги, і грамотність у світі переконливо свідчать, що ці види грамотної поведінки мають вирішальне значення для успіху індивідів і народів у заснованій на знаннях економіці, яка визначає наше глобальне майбутнє".

Як з'ясувалося, мешканці нордичних країн (Фінляндії, Ісландії, Данії, Швеції і Норвегії) належать до числа шести найбільш грамотних країн світу, тоді  як Канада і США зайняли в рейтингу 7-е і 11-е місця відповідно. Шосте місце в рейтингу дісталося Швейцарії, восьме - Німеччині, а дев'яте і десяте - Латвії та Голландії відповідно.

Україна в рейтингу не фігурує. Замикає список із 61 країни Ботсвана.

Видання зазначає, що результати дослідження були б абсолютно іншими в разі, якби вони базувалися лише на основі PIRLS і PISA. За словами Міллера, в такому випадку список очолили б країни Азіатсько-Тихоокенського регіону, Сінгапур, Південна Корея, Японія і Китай, а Фінляндія була б єдиною країною не з числа країн АТР, що потрапила в топ рейтингу. "Коли додаються такі чинники, як розмір бібліотек і доступність, показники країн АТР різко падають", - зазначив дослідник.

Як зазначає WP, 40 років наукової роботи Міллера присвячені вивченню рівня грамотності. Так, раніше він у співпраці з Центром Коннектикуту із суспільної політики та соціальних досліджень опублікував результати опитування "Найбільш грамотні міста Америки" за 2003-2014 рр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram