ГоловнаСвіт

У Франції протестують проти реформи трудового кодексу

Працівники паризького метро і французьких залізниць вимагають кращих умов праці.

У Франції в середу проходять понад 140 демонстрацій і страйків на знак протесту проти підготовки реформи трудового законодавства, ініційованої прем'єр-міністром Мануелем Вальсом і розробленої міністром праці Міріям ель-Хомрі.

Прo це повідомляє euronews.

Текст законопроекту мали представити на нараді міністрів в середу, але через тиск з боку профспілок і лівих політиків обговорення перенесли на 24 березня. Спостерігачі зазначають, що передбачувана реформа трудового кодексу спричинила суперечки у владній Соціалістичній партії. А за даними соцопитувань, 7 із 10 французів виступають проти ухвалення реформи.

Акція протесту в Парижі 9 березня
Фото: EPA/UPG
Акція протесту в Парижі 9 березня

В рамках законопроекту зміни торкнуться, зокрема, 35-годинного робочого тижня, який вважають одним з ключових досягнень французької соціальної системи.

Французький уряд стверджує, що реформа буде стимулювати підприємства наймати більше працівників, а профспілки стверджують, що вона підірве права робітників.

Як зазначає euronews, рівень безробіття у Франції сягну 18-річного максимуму і становить більш ніж 10%, а президент країни Франсуа Олланд прагне домогтися його зниження.

Тим часом профспілки паризького метро і Національної компанії французьких залізниць SNCF також оголосили про проведення страйку з вимогою поліпшити умови праці.

35-годинний робочий тиждень у Франції з'явився під час першого правління соціалістів, закон набув чинності 2000 року.

У Франції уважно стежать за тим, щоб працівники дотримувалися 35-годинного робочого тижня, й обов'язково доплачують у разі понаднормової роботи, час якої теж обмежено 44 годинами на тиждень. Окрім того, кожен співробітник повинен мати мінімально 11 годин відпочинку між робочими днями. У разі порушень компанію (не має значення, державну чи приватну) очікують великі штрафи за порушення прав працівників.

Нагадаємо, 27 лютого повідомляли, що французькі фермери освистали Олланда. Аграрії вимагають від уряду Франції реформ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram