ГоловнаСвіт

Росія відкинула вимогу Трампа повернути Сноудена у США

У США Сноудену загрожує до 30 років в'язниці.

Росія відкинула вимогу Трампа повернути Сноудена у США
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Претендент на посаду президента США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив під час передвиборних теледебатів, що колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден повинен повернутися у США і постати перед судом.

"Я говорив зі самого початку, що Сноуден - шпигун і повинен повернутися. І якщо Росія поважає нас як країну, вона повинна повернути його", - заявив Трамп.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, однак, заявив, що позиція Москви в питанні Сноудена не змінилася, повідомляє "Лента.ру".

"Тема Сноудена неодноразово вже пояснювалася нами. Нам нічого додати до того, що раніше говорилося", - сказав Пєсков.

Колишнього співробітника АНБ у США звинувачують у шпигунстві, в разі повернення на батьківщину йому загрожує до 30 років в'язниці. 2013 року Сноуден передав журналістам секретні документи про діяльність американських спецслужб, зокрема про масштабні стеження за телефонними розмовами й електронним листуванням громадян США і лідерів інших країн.

Тоді Росія надала Сноудену тимчасовий притулок терміном на рік за умови, що він припинить свою діяльність проти США. У серпні 2014-го Сноуден отримав трирічний вид на проживання в РФ. Це дозволяє йому не тільки вільно пересуватися Росією, а й виїжджати за її межі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram