ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Аварійну шахту у Воркуті вирішили затопити

Після затоплення планується відкачати воду і почати витягувати тіла загиблих гірників.

Аварійну шахту у Воркуті вирішили затопити
Горняки на шахте в Воркуте (Архив)
Фото: МЧС РФ

Шахту "Північна" у Воркуті (Росія) затоплять водою, щоб зупинити горіння і вибухи.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на компанію "Воркутауголь".

"Ухвалено остаточне рішення затопити шахту. Компанія готова розпочати ці роботи хоч завтра, необхідне обладнання та матеріали для цього є, все впирається в юридичний момент - поки суд не ухвалить рішення про визнання 26 гірників загиблими, проводити такі роботи не можна", - заявив співробітник прес-служби "Воркутауголь" Андрій Харайкін.

Після затоплення планується відкачати воду і почати витягувати тіла загиблих гірників. Потім вирішуватиметься питання щодо відновлення шахти.

Раніше пожежу хотіли ліквідувати за допомогою закачування в шахту інертного газу азоту, але від цього варіанту відмовилися, оскільки спускати людей в шахту для будівництва перегородок для закачування азоту не можна.

На шахті "Північна" сталося шість вибухів. 25 лютого через викид метану прогриміли два вибухи, в результаті чого сталося обвалення порід. Зі 111 шахтарів на поверхню вивели 81 людину. На місці аварії виявили тіла лише чотирьох шахтарів, решту 26 визнали загиблими.

Вибух прогримів і під час рятувальної операції. 28 лютого через нього загинули шестеро людей, п'ятеро з них - рятувальники. Останній вибух стався 1 березня, обійшлося без жертв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram