ГоловнаСвіт

У Новій Зеландії проводять другий тур референдуму щодо вибору прапора

Голосування триватиме до 24 березня.

У Новій Зеландії проводять другий тур референдуму щодо вибору прапора
Дизайн нового Новой Зеландии
Фото: Kyle Lockwood

У Новій Зеландії розпочався другий тур референдуму, на якому жителі країни мали висловитися "за" або "проти" зміни державного прапора.

Як повідомляє телеканал CNN, голосування триватиме до 24 березня.

Виборці мають вибрати між нинішнім прапором, який, за словами прем'єр-міністра Джона Кея, є "колоніальною реліквією", і альтернативним. На його ескізі зображено срібну гілку папороті. Критики вже назвали проект нового державного символу "страшним пляжним рушником".

По країні розіслано майже три мільйони бюлетенів, волевиявлення здійснюється поштою. Рішення ухвалять простою більшістю голосів.

Перший тур референдуму відбувся у грудні 2015 року. Тоді жителі країни вибирали з п'яти запропонованих ескізів. Загалом влада країни отримала понад 10 тис. варіантів дизайну.

У жовтні 2014 року прем'єр-міністр Джон Кей заявив, що нинішній прапор країни не достатньо відображає сучасну Нову Зеландію, до того ж він дуже схожий на австралійський. У лівому верхньому кутку біля стягів обох держав зображено британський "Юніон Джек", що означає приналежність до Співдружності націй. Різниця полягає лише в кількості і кольорі зірок, розташованих на темно-синьому тлі: на новозеландському - чотири червоні, на австралійському - шість білих.

За законами країни, прапор можуть змінити за рішенням простої більшості в парламенті, але влада Нової Зеландії вирішили винести цей процес на загальний референдум.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram