ГоловнаСвіт

Мексиканський наркобарон "Ель Чапо" попросив про екстрадицію в США

Гусман звинувачує адміністрацію мексиканської в'язниці у застосуванні до нього тортур

Мексиканський наркобарон "Ель Чапо" попросив про екстрадицію в США
Хоакин "Эль Чапо" Гусман
Фото: EPA/UP

Мексиканський наркобарон Хоакін Гусман на прізвисько "Ель Чапо" ("Коротун") просить про якнайшвидшу екстрадицію до США.

Про це заявив його адвокат Хосе Рефухіо Родрігес (Jose Refugio Rodriguez), повідомляє Associated Press.

Гусман звинувачує адміністрацію мексиканської в'язниці "Альтіплано" у застосуванні до нього тортур. За його словами, йому не дають спати, не випускають на прогулянки і не дозволяють бачити денне світло.

"Коротун" готовий до співпраці зі слідством в обмін на м'якші умови утримання і скорочення тюремного терміну.

За словами Родрігеса, Гусман "досяг своєї межі. Це акт відчаю".

Адвокат також зазначив, що "Ель Чапо" готовий "визнати себе винним за всіма пунктами звинувачення у США, не піддаючи сумніву їхню правдивість".

Американські юристи, однак, розповіли АР, що такі заяви з боку захисту наркобарона свідчать про незнання юридичної системи США. За їхніми словами, ані мін'юст США, ані Держдеп не будуть вести переговори зі втікачами або іншими розшукуваними людьми, які перебувають поза межами США, оскільки будь-які дискусії можуть мати місце тільки після їхньої екстрадиції. Крім того, зазначають вони, навіть якщо Гусман готовий співпрацювати з американськими прокурорами, вирішальне слово в ухваленні вироку матиме суддя, а вирішуватиме, де він буде відбувати свій термін - тюремна влада.

Крім того, звинувачення проти Гусмана, який вважається лідером картелю "Сіналоа", висувають представники семи американських міст, в тому числі Чикаго, Нью-Йорка, Маямі і Сан-Дієго, і наразі не відомо, хто з них зможе почати судовий процес проти нього першим.

Як зазначає агентство, таким чином немає нікого, хто міг би укласти з Гусманом угоду про визнання провини.

Нагадаємо, 8 січня президент Мексики Енріке Пенья Ньєто оголосив про затримання "Коротуна". Голову наркокартелю "Сіналоа" затримали у результаті спецоперації. Генеральний прокурор Ар'їлі Гомес Гонсалес заявила, що на слід злочинця вдалося вийти завдяки його контактам з акторами і продюсерами з приводу зйомок біографічного фільму. 9 січня на сайті журналу Rolling Stone було опубліковано двохвилинне інтерв'ю, яке "Коротун" дав американському актору і режисеру Шону Пенну.

Наразі Гусман перебуває у в'язниці Альтіплано у штаті Мехіко, звідки він раніше втік. 9 січня стало відомо про намір влади Мексики екстрадувати наркобарона в США.

"Ель Чапо" здобув широку популярність після втечі з Альтіплано 12 липня 2015 року. Для його звільнення прорили тунель довжиною 1,5 кілометра на десятиметровій глибині. Свою перший втечу Гусман зробив у 2001 році, за допомогою спільників підкупивши охоронців і сховавшись всередині візка з білизною для пральні.

"Сіналоа" - один із найбільших наркокартелів Мексики. Вважається, що саме ця організація постачає близько третини всіх наркотиків у США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram