ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії судять блогера за фразу "Бога немає"

Православні активісти домагаються порушення кримінальної справи стосовно творця спільноти "Бога немає" у "ВКонтакте".

У Росії судять блогера за фразу "Бога немає"
"ВКонтакте"
Фото: kontaktis.ru

У Росії Ставропольський суд розпочав розгляд справи користувача соціальної мережі "ВКонтакте" Віктора Краснова, обвинуваченого в образі почуттів вірян.

Про це у Facebook повідомив керівник правозахисної організації "Агора" Павло Чиков.

Восени 2014 року під час суперечки в коментарях у соцмережі Краснов заперечував існування Бога і назвав Біблію "збіркою єврейських казок". Після цього двоє учасників дискусії подали на нього заяви в поліцію.

Слідство примусово помістило чоловіка на місяць у психіатричну лікарню для проходження експертизи, за підсумками якої його визнали осудним, повідомляє "Грани.ру". Лінгвісти Північно-Кавказького центру судової експертизи дійшли висновку, що слова Краснова не могли образити людину за ознакою релігійної приналежності, але угледіли в його словах образу почуттів вірян.

Наприкінці 2015 року Слідчий комітет висунув Краснову звинувачення за статтею про образу почуттів вірян.

Фігурант справи, у свою чергу, поскаржився на анонімні погрози і тиск з боку співробітників правоохоронних органів.

У липні спільноту "Бога немає" у "ВКонтакте" було заблоковано за рішенням суду як таку, що ображає релігійні почуття. Причиною призупинення доступу стали зображення оголених жінок, а також релігійних символів. Однак через п'ять днів спірні матеріали видалили і групу розблокували. Православні активісти подавали заяви про порушення кримінальної справи проти творця спільноти.

У Росії кримінальна відповідальність за образу релігійних почуттів було введено у 2013 році. Максимальний штраф за цей злочин становить півмільйона рублів, а максимальний термін позбавлення волі - п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram