ГоловнаСвіт

Розвідка США оприлюднила заповіт Осами бен Ладена

Лідер "Аль-Каїди" закликав використати майже $29 млн свого статку "на цілі джихаду"

Розвідка США оприлюднила заповіт Осами бен Ладена

Колишній лідер терористичного угруповання "Аль-Каїда" Осама бен Ладен у своєму заповіті розпорядився використовувати значну частину залишеного ним статку "на цілі джихаду", повідомляє Русская служба Би-би-си.

Документ, який американська розвідка вважає заповітом "терориста номер один", знайшли спецпризначенці США 2011 року під час операції з усунення бен Ладена в його будинку в Пакистані. Як вважають американці, це заповіт написали наприкінці 1990-х років.

Окрім заповіту, в руки спецпризначенців потрапили ще 112 документів. Наразі значна їхня частина залишається засекреченою. Доступ до розсекреченої частини документів, зокрема до заповіту, було надано кільком американських ЗМІ.

Бен Ладен оцінював свій статок у $29 млн у валюті і активах. Згідно з документом, по одному відсотку від цієї суми він заповів двом своїм близьким спільникам - бойовику "Аль-Каїди" Мафузу аль-Валіду і бізнесменові Абу Ібрагіму Сааду.

Своїх родичів, яким мав би дістатися залишок суми, бен Ладен закликав використовувати кошти "на цілі джихаду".

Нагадаємо, у травні 2012 року Військова академія США розмістила в інтернеті 17 унікальних документів, у тому числі його щоденники, захоплені під час операції захоплення "терориста номер один" Осами бен Ладена, що відбулася 2011 року в Пакистані.

Бен Ладена, на якого США поклали відповідальність за організацію терористичних атак на Нью-Йорк і Вашингтон 2001 року, вбили проти ночі 2 травня 2011 року під час операції американського спецназу в будинку поблизу пакистанського міста Абботабад на півночі країни. Тіло бен Ладена, за повідомленням Вашингтона, скинули в море. Після цієї операції сім'я "терориста номер один" опинилася в руках пакистанської влади. За даними ЗМІ, дружину і старших дітей бен Ладена допитали спецслужби Пакистану. На початку квітня 2012 року родичок екс-голови "Аль-Каїди" засудили до 45 діб тюремного ув'язнення і штрафу за звинуваченням у незаконному перебуванні на території Пакистану. Однак як термін їхнього тюремного ув'язнення були зараховані дні, які родичі бен Ладена провели у в'язниці до рішення суду. Тож вони покинули місця позбавлення волі лише через два тижні з дня винесення вироку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram