ГоловнаСвіт

The Wall Street Journal: На рахунках прем'єра Малайзії зберігався понад $1 млрд

Малайзійський прем'єр стверджує, що всі кошти на його рахунках - легальні політичні пожертвування.

The Wall Street Journal: На рахунках прем'єра Малайзії зберігався понад $1 млрд
Наджиб Разак
Фото: EPA

Сума банківських вкладів, що зберігалася на особистих рахунках прем'єр-міністра Малайзії Наджиба Разака, підозрюваного в корупції, була значно більшою, ніж повідомлялося в рамках проведеного щодо нього розслідування.

Як пише видання The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела, тоді як у момент розслідування повідомлялося про $681 млн, у реальності на рахунках Разака був понад мільярд доларів.

Слідчі вважають, що кошти були розміщені на рахунках Разака в період з 2011-го по 2013 роки. На їхню думку, велика частина грошей бере початок в державному фонді 1Malaysia Development Berhad (1MDB) - організації, створеній у 2009 році після приходу Разака до влади. Наразі прем'єр входить у керівництво фонду.

Видання зазначає, що нові дані про рахунки Разака суперечать офіційним висновкам, зробленим раніше щодо нього правоохоронними органами Малайзії. Генеральна прокуратура країни в січні зняла з прем'єр-міністра всі звинувачення в корупції і причетності до кримінальних злочинів, заявивши, що переказ $681 млн на особистий банківський рахунок Разака був подарунком від одного з членів королівської сім'ї Саудівської Аравії. У прокуратурі також заявили, що більшість з цих коштів було повернуто відправнику.

Сам Разак також заперечує свою провину у корупції, заявляючи, що всі кошти на його рахунках є легальними політичними пожертвами. Раніше Разак відправив у відставку віце-прем'єра країни Мухіддіна Ясіна через критику на свою адресу. Також він звільнив генпрокурора Абдула Гані Патайла, який розслідував справу, пов'язану з обвинуваченнями малайзійського прем'єра в корупції. Новим генпрокурором призначили Мохамеда Алі Апанді, який і зняв з Разака у січні всі звинувачення.

Нагадаємо, у серпні жителі Малайзії вийшли на вулиці на знак протесту проти прем'єр-міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram