ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Антимонопольна служба Росії запропонувала використовувати закордонні розробки без згоди і патенту

Росія вирішила повернути "здобутки соціалізму"

Антимонопольна служба Росії запропонувала використовувати закордонні розробки без згоди і патенту

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) Росії розробляє поправки до закону, згідно з якими російські компанії зможуть використовувати розробки і винаходи без згоди правовласника і патенту.

Про це пише газета "Ведомости".

"Поки ми будували соціалізм, люди патентували і створювали інноваційні продукти, тому сьогодні ці патенти належать не нам", - заявляв наприкінці 2015 року керівник ФАС Ігор Артем'єв.

Тепер ФАС розпочала розробку поправок в закон про конкуренцію і Цивільний кодекс, завдяки яким російські компанії зможуть отримати право використовувати розробки і винаходи без згоди власника патенту та повернути "здобутки соціалізму".

Йдеться передусім про патенти на ліки і медичні вироби, чиї правовласники часто "зловживають своїм домінантним становищем і відмовляються виробляти або постачати ліки в Росію".

Зараз Цивільний кодекс РФ дозволяє уряду в інтересах оборони і безпеки дозволити використовувати об'єкт інтелектуальної власності без згоди власника патенту, виплативши йому компенсацію. ФАС пропонує додати ще один привід - загрозу особі і праву громадян на охорону здоров'я та медичну допомогу.

Заступник генерального директора фармацевтичної компанії Stada Іван Глушков визнав, що поправки можуть бути корисні і для держави, і для пацієнтів. Однак, за його словами, поправки можуть призвести до того, що в перелік життєво важливих препаратів включатимуть будь-які ліки, які держава захоче "відібрати".

Глушко вважає, що державі вигідно відбирати ліцензії в усіх зарубіжних виробників і видавати дозвіл виробляти ліки російським компаніям. Він припустив, що через такі ризики у країні просто перестануть реєструвати нові іноземні ліки і пацієнти залишаться без інноваційних препаратів.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Росія вирішила ігнорувати рішення ЄСПЛ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram