ГоловнаСвіт

У Польщі пройшла багатотисячна акція на підтримку Валенси

За оцінками організаторів, у протестному марші взяли участь до 100 тис. осіб.

У Варшаві сьогодні відбулася багатотисячна акція на підтримку Леха Валенси під гаслом "Ми, народ". Цими словами лідер "Солідарності" почав свою історичну промову в американському Конгресі 1989 року.

За даними організаторів, у марші взяли участь близько 100 тисяч осіб, пише "Польське радіо". Поліція міста поки що не надала свою оцінку.

Фото: facebook.com/KomitetObronyDemokracji

Учасники маршу пронесли вулицями міста прапори Польщі та Євросоюзу, а також транспаранти з антиурядовими гаслами і гаслами на захист Леха Валенси.

До ходи також приєдналися лідери опозиційної партії "Громадянська платформи" Гжегожа Схетини та лідер «Сучасної» Ришард Петру. Виступаючи перед ходою, Схетина зазначив, що прийшов захищати добре ім'я Леха Валенси. Своєю чергою Петру закликав тиснути на президента Польщі і на лідера владної партії "Право і Справедливість" Ярослава Качинського.

Фото: facebook.com/KomitetObronyDemokracji

Нагадаємо, що раніше Леха Валенсу звинуватили у співпраці зі спецслужбами комуністичного режиму. Інститут національної пам'яті Польщі отримав документи, які можуть свідчити про співпрацю колишнього лідера "Солідарності" з комуністами під псевдонімом "Болек".

Валенса категорично заперечує такі звинувачення.

Під час сьогоднішнього маршу також збирали підписи під громадським проектом закону про Конституційний суд. Проект закону, який розробив Комітет захисту демократії, передбачає, що кворум КС становитиме 10 суддів. Кандидатів зможуть висувати Сейм Польщі, президент, Національна судова рада та Генеральна асамблея суддів Верховного суду і Вищого адміністративного суду. Затверджувати вибір суддів буде парламент 2/3 голосів.

Наприкінці грудня президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про Конституційний суд, який був розкритикований у Євросоюзі через те, що він підсилює вплив уряду на суд. Зміни, підписані Дудою 28 грудня, передбачають, що суд із 15 суддів буде приймати більшість рішень двома третинами голосів і в присутності не менш ніж 13 суддів - для найбільш суперечливих справ.

За словами критиків, це змусить суд залучати до прийняття рішень у всіх ключових питаннях п'ятьох суддів, нещодавно призначених за квотою парламенту, більшість у якому має владна партія "Право і справедливість".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram