ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Правозахисники опублікували "духовно-моральну анкету" чеченської молоді

Анкета призначена для людей від 14 до 35 років, які проживають у Чечні

Експерт Міжнародної групи з запобігання кризам (International Crisis Group, ICG) Катерина Сокирянська опублікувала у Facebook фото "Духовно-моральної анкети молоді". Раніше про те, що кожна молода людина муситиме отримати такий додаток до паспорту, говорив депутат парламенту Чечні Адам Маліков.

Вот такая "духовно-нравственная" паспортизация в Чечне

Posted by Ekaterina Sokirianskaia on Thursday, February 25, 2016

Маліков посилався на доручення глави Чечні. Передбачалося, що бланк стане додатком до паспорта. Однак сам Рамзан Кадиров назвав це повідомлення "вигадкою".

"Окремі ЗМІ пишуть, що в Чечні юнакам виписують якісь нові "паспорти". Хочу нагадати, що в нашій країні є тільки один паспорт - громадянина Росії! Все інше - вигадки!" - написав він в "Інстаграмі".

Бланк, фото якого оприлюднила Сокирянська, містить три розділи. У першій частині пропонується вказати паспортні дані, фото, а також вибрати позначку "Згоден" або "Не згоден" під графою "Я підтверджую, що дотримуюся, поважаю і шаную цінності своєї релігії, нації і держави". Там же родичі молодої людини мають підтвердити, що несуть за нього відповідальність, і залишити свій контактний телефон. У другій частині потрібно вказати місця роботи, навчання, спортивних, громадських або творчих занять. У третій - відзначити національність, релігію, Тайпей і вірд. Анкета призначена для людей від 14 до 35 років, які проживають у Чечні.

Тайп - це об'єднання сімей за родинним принципом, вірдом називають релігійну групу.

Сокирянська розповіла "Дождю", що паспортизацію проводять адміністрація району та дільничні. Як розповіли її джерела, співробітники приходять додому до молодих людей. Кілька знайомих експерта підтвердили їй, що заповнили анкету.

"Так на Північному Кавказі намагаються контролювати молодь. Така установка: контролювати відтік на Близький Схід і можливі радикальні елементи. До 2012 року була інша модель роботи з релігійної молоддю. Вважалося, що вони можуть "законно жити", а то й закликають до насильства. Це згорнули перед олімпіадою", - прокоментувала експерт.

За словами Сокирянської, в Чечні не було такого обліку. Схожа процедура є в Дагестані. У республіці існує спеціальна база даних з інформацією про десять тисяч осіб. Про це Сокирянській стало відомо від співробітників антитерористичного комітету.

Раніше агентство "Чечня Сегодня" повідомляло, що рішення про створення доповнення до паспорту підтримало духовенство Чечні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram