ГоловнаСвіт

Греція відкликала посла з Австрії через біженців

Грецька влада вважає Австрію ініціатором можливого закриття грецько-македонського кордону

Греція відкликала посла з Австрії через біженців
Беженцы на границы Македонии и Греции
Фото: EPA/UPG

Греція 25 лютого відкликала з Відня свого посла Хрісулу Аліфері у зв'язку з невдоволенням політикою Австрії у вирішенні проблеми біженців. Посол вирушила в Афіни для консультацій, повідомляє DW.

Згідно з повідомленням, у грецькому МЗС обговорюватимуть питання про те, "як можна запобігти розладу в дружніх відносинах двох держав і народів".

У заяві МЗС Австрії сказано, що Австрія "може зрозуміти напруження, що виникло в Греції після того, як на Грецію посилився тиск у зв'язку з вимогою сприяти скороченню потоку біженців". Одночасно в ній висловлено сподівання на те, що грецька сторона "переосмислить" ситуацію з кризою навколо біженців.

Два дні тому Греція відправила Австрії ноту протесту у зв'язку з проведенням у Відні конференції за участю балканських країн, присвяченої пошуку шляхів виходу з міграційної кризи. Грецьких представників не запросили на цей захід. У Греції назвали конференцію "абсолютно недружнім актом".

Грецька влада висловила протест проти посилення прикордонного контролю в балканських країнах і вважає Австрію ініціатором можливого закриття грецько-македонського кордону з боку Македонії.

Як повідомляють, Греція потерпає від напливу біженців, які прибувають у країну Середземним морем. За даними влади країни, Македонія пускає на свою територію лише громадян Іраку та Сирії, при цьому процес дуже повільний. У зв'язку з цим у Греції залишаються тисячі біженців.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас пригрозив блокувати роботу Євросоюзу, якщо Брюссель впритул не візьметься за проблему і реальний розподіл мігрантів між країнами ЄС. Погроза з боку голови грецького уряду пролунала на тлі того, що в столиці Греції накопичується все більше мігрантів з Афганістану, кордон для проходу яких закрили Македонія і Сербія.

Минулого тижня Австрія ввела щоденні квоти на біженців, заявивши, що буде приймати не більш ніж 80 заяв на день від прохачів статусу біженця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram