ГоловнаСвіт

Сирійська опозиція погодилася на двотижневе перемир'я

США вирішили підготувати "план Б" на випадок зриву перемир'я

Сирійська опозиція погодилася на двотижневе перемир'я
Оппозиция в Сирии

Сирійська опозиція пообіцяла дотримуватися режиму припинення вогню протягом двох тижнів, починаючи з майбутніх вихідних.

Про це повідомляє Al Arabiya з посиланням на заяву опозиційного Вищого комітету з питань переговорів (ВКП).

"ВКП вважає, що попереднє перемир'я терміном на два тижні забезпечить можливість з'ясувати готовність іншого боку до припинення вогню", - йдеться в документі.

Про свою готовність дотримуватися розробленого США та Росією плану припинення вогню заявило також курдське ополчення в Сирії - угруповання "Загін народної самооборони" (ОНБ, YPG, бойове крило партії "Демократичний союз", PYD).

Перемир'я, про яке домовилися США і Росія, набуває чинності о 22:00 за Києвом 26 лютого. Угода передбачає, що військові дії триватимуть тільки щодо терористичного угруповання "Ісламська держава" та інших терористичних організацій, визначених Радою Безпеки ООН.

Домовленості про припинення вогню в Сирії досягнули у Женеві 20 лютого. Пропонується зняття облоги міст, видача полонених і допуск гуманітарної допомоги у постраждалі міста.

Крім того, 23 лютого The Wall Street Journal з посиланням на джерела в адміністрації президента США повідомив про те, що голова Пентагону Ештон Картер, голова Комітету начальників штабів Збройних сил США Джозеф Данфорд і керівник ЦРУ Джон Бреннан запропонували президенту Бараку Обамі готувати запасний план на випадок зриву перемир'я.

Як заявив держсекретар США Джон Керрі, американський "план Б" на випадок зриву домовленостей щодо Сирії може виявитися "більш конфронтаційним", ніж угода про припинення вогню.

"Якщо Росія та Іран далі робитимуть свою роботу, ми можемо піти на реалізацію "плану Б"... Цей план може виявитися більш конфронтаційним, і тоді, можливо, ми попросимо американський конгрес зробити більше", - сказав Керрі, додавши, що Вашингтон у найближчі тижні має намір "дуже пильно відстежувати ситуацію".

При цьому держсекретар не розкривав деталі "плану Б" і висловив сподівання, що перемир'я буде ефективним, оскільки в іншому разі, на його думку, Сирію може бути повністю зруйнована і ніколи не зможе возз'єднатися.

Керрі також повідомив, що наразі Вашингтон не розглядає можливість створення в Сирії будь-яких "зон безпеки". "Якщо відрізати шматок Сирії і оголосити його "безпечною зоною", то хто буде забезпечувати там безпеку?" - зазначив він, пояснивши, що для реалізації такого плану необхідно розміщення в Сирії від 15 до 30 тисяч військовослужбовців і систем ППО.

У свою чергу, офіційний представник Білого дому Джош Ернест заявив, що адміністрація президента США Барака Обами наразі не хоче обговорювати запасні варіанти дій, що передбачають застосування військової сили. "Коли говорять про "план Б", то мають на увазі, що дипломатичні зусилля проваляться і мова піде про використання військової сили. Однак зараз уся наша увага зосереджена на виконанні домовленостей про припинення вогню і політичний процес у Сирії", - заявив Ернест. Представник Білого дому також зазначив, що перемир'я не завадить США боротися з "Ісламською державою", інформує агентство Рейтер.

Міжнародна коаліція з 65 країн на чолі з США проводить бомбардування позицій "Ісламської держави" на території Іраку з серпня 2014 року і підтримує курдські сили, які борються на землі проти ІД. У вересні 2014 року почалися атаки коаліції на позиції терористів у Сирії. З 30 вересня 2015 року позиції противників Асада у Сирії обстрілює російська авіація і флот, однак Росію не раз викривали у брехні щодо цілей авіаударів. Крім того, Amnesty International звинуватила Росію у військових злочинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram