ГоловнаСвіт

Росія оскаржить рішення ЄСПЛ про виплату компенсації Навальному

Партнер Навального "невисоко" оцінює шанси схвалення російської скарги ЄСПЛ.

Росія оскаржить рішення ЄСПЛ про виплату компенсації Навальному
ЕСПЧ
Фото: EPA/UPG

Росія оскаржить рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), що присудив виплатити опозиціонеру Олексію Навальному і його партнеру Петру Офіцерову понад €86 тис. компенсації за кримінальне переслідування у справі "Кировлеса".

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на прес-службу мін'юсту РФ.

Постанову у справі "Навальний і Офіцеров проти Росії" оскаржать у Великій палаті ЄСПЛ "в терміни, встановлені Конвенцією про захист прав і свобод людини", зазначили у відомстві.

Позиція влади Росії формуватиметься з урахуванням думки органів державної влади і на основі прецедентної практики ЄСПЛ, "яка в тому числі підтверджує пріоритетне право національних судів на інтерпретацію і застосування національного законодавства".

"Це стандартна процедура. Було б набагато більш дивно, якби вони цього не робили", - сказав "Дождю" Петро Офіцеров. Процедура оскарження, за його оцінкою, триватиме близько півроку.

Шанси схвалення скарги він оцінює невисоко: "А що вони скажуть? "Ви неправильно читали, ми зовсім не це хотіли сказати?".

Напередодні повідомлялося, що ЄСПЛ ухвалив рішення на користь Навального й Офіцерова, які звернулися до суду зі скаргою на рішення російського суду у справі "Кировлеса". Суд зобов'язав владу Росії виплатити заявникам по €8 тис. компенсації моральної шкоди, а також покрити судові витрати: Навальний має отримати €48 тис., Офіцеров - понад €22 тис. Загальна сума компенсації, таким чином, становить більш ніж €86 тис.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, під час розгляду справи "Кировлеса" було порушено право фігурантів на справедливий судовий розгляд. Зокрема, в рішенні вказується, що Ленінський районний суд Кірова не мав права розглядати окремо справи щодо Навального й Офіцерова і щодо екс-глави КОДУП "Кировлес" В'ячеслава Опалєва і мусив критично поставитися до свідчень Опалєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram