ГоловнаСвіт

Азербайджан заявив Росії протест через придбання Вірменією російської зброї

Баку стверджує, що Вірменія розмістила озброєння і військову техніку у Нагірному Карабаху

Азербайджан заявив Росії протест через придбання Вірменією російської зброї
Азербайджан
Фото: newsfiber.com

МЗС Азербайджану направив ноту протесту Росії у зв'язку з виділенням Москвою кредиту Вірменії на $200 млн для придбання зброї і військової техніки.

Про це повідомляє Minval.az з посиланням на прес-секретаря МЗС республіки Хікмета Гаджиєва.

За словами представника азербайджанського зовнішньополітичного відомства, передача Вірменії зброї не сприяє врегулюванню конфлікту у Нагірному Карабаху. Гаджієв зазначив, що нота містить "неспростовні факти" про розміщення Єреваном озброєнь і військової техніки у спірному регіоні.

Він також повідомив про те, що Баку зажадало від Росії гарантій невикористання поставлених озброєння і військової техніки у Нагірному Карабаху, а також уздовж азербайджано-вірменського кордону.

18 лютого Москва виділила Єревану державний експортний кредит на $200 млн на придбання російської зброї. Позику виділено строком на 10 років з відтермінуванням виплат до початку 2018 року. Єреван використовує кредит на фінансування 90% вартості кожного з контрактів на поставку продукції з розрахунками в рублях.

Кредитна угода передбачає, що Вірменія закупить у Росії пускові установки реактивної системи залпового вогню "Смерч" і боєприпаси до неї, ЗРК "Игла-С" і ракети до нього, наземні комплекси виконавчої радіотехнічної розвідки "Автобаза-М", важкі вогнеметні системи ТОС-1А з транспортно-заряджальними машинами ТЗМ-Т, керовані ракети 9М113М, гранатомети РПГ-26, підривники B-429Е, снайперські гвинтівки Драгунова СГД, бронетанкову техніку, бронеавтомобілі "Тигр", інженерні засоби і засоби зв'язку.

На кордоні між Вірменією, Нагірним Карабахом і Азербайджаном ескалація конфлікту спостерігається з вересня 2015 року. Тоді вперше з моменту укладення перемир'я у 1994 році відкрили вогонь з артилерійських систем: РСЗВ, 122-міліметрових гаубиць Д-30 і мінометів. Сторони постійно звинувачують один одного в обстрілі.

Нагірний Карабах, населений переважно етнічними вірменами, проголосив незалежність від Азербайджану у 1991 році. Баку спробував повернути регіон під свій контроль за допомогою силової операції, але зазнав невдачі. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і Нагірно-Карабахська республіка підписали за посередництва Росії бішкекський протокол про перемир'я. На кордоні регіонів зберігається нестабільність. У врегулюванні конфлікту бере участь Мінська група ОБСЄ, в яку, крім Вірменії та Азербайджану, входять Росія, США та Франція.

Нагадаємо, наприкінці вересня повідомлялося, що у Нагірному Карабаху поновились бойові дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram