ГоловнаСвіт

ЦВК Болівії підтвердила, що Моралес не зможе знову обратися президентом

ЦВК Болівії підтвердила, що Моралес не зможе знову обратися президентом
Референдум по конституционной реформе в Боливии
Фото: EPA/UPG

Громадяни Болівії проголосували на референдумі проти внесення поправок до Конституції, які б дозволили діючому президенту країни Ево Моралесу переобратися у 2019 році на четвертий термін.

Про це свідчать дані після обробки 99,7% бюлетенів, оприлюднені ЦВК Болівії.

Проти зміни Конституції висловилися 51,3% виборців, за - 48,7%. Явка на референдумі склала 84,45%.

У 2013 році Конституційний суд Болівії дозволив Моралесу брати участь у виборах утретє поспіль, незважаючи на те, що основний закон країни це забороняє. Таке рішення дозволило Моралесу перемогти на виборах восени 2014 року.

Аналогічним чином Моралес завдяки внесеним до конституції поправкам, що дозволяють обрання діючого глави держави на два терміни поспіль, зміг переобратися у 2009 році. Ці поправки стали причиною кризи, що вибухнула навесні того ж року у республіці конфлікту між Конгресом і президентом. Тоді опозиція заблокувала внесений президентом законопроект, який передбачав дозвіл на переобрання президента країни на другий термін, а також збільшує число мандатів представників місцевих індіанських меншин у Конгресі.

У відповідь на блокування законопроекту Моралес оголосив голодування, яке тривало шість днів і закінчилося згодою опозиції виконати вимоги президента. В обмін на ці поступки Моралес включив до закону положення про повторну перевірку списків виборців з використанням біометричних даних, оскільки, на думку частини Конгресу, списки застаріли і не відображали реальну ситуацію в країні.

Ево Моралес обіймає пост президента Болівії з січня 2006 року. За час його правління було націоналізовано низку галузей промисловості. Зокрема, у 2008 році уряд Болівії націоналізував найбільшу газопровідну компанію Transredes Transporte de Hidrocarburos, а трохи раніше оголосив про націоналізацію трьох нафтових і однієї телекомунікаційної компанії. У 2012 році Моралес оголосив про націоналізацію місцевого відділення іспанської компанії Red Electrica.

За словами президента, націоналізація стратегічних галузей промисловості необхідна для того, щоб доходи від продажу натуральних ресурсів справедливо розподілялися між жителями всієї країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram