ГоловнаСвіт

Amnesty International засудила "суворі обмеження" свободи слова в Росії

Правозахисники визначили два ключові конфлікти - сирійський і український

Amnesty International засудила "суворі обмеження" свободи слова в Росії

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вкотре констатувала серйозне погіршення ситуації з правами людини в Росії.

Про це йдеться в річному звіті організації.

"Порушення прав людини в різних країнах світу можна назвати "найнижчою точкою" нинішньої системи міжнародного права", - стверджують у доповіді. Росію у звіті називають країною, де "свобода вираження думок і мирних зібрань, як і раніше, суворо обмежені".

Правозахисники також відзначають два ключові конфлікти, які спричинили найбільше число жертв і біженців, - сирійський і український. У рік 70-річчя ООН країни продемонстрували свою нездатність реагувати на кризи, і в результаті десятки мільйонів людей стали біженцями. Конвенції ООН не змогли запобігти кризам і захистити мирне населення.

У звіті згадано військові дії на сході України і, як результат, понад 9 тисяч загиблих. Правозахисники зафіксували також тортури з боку бойовиків. Також, на думку Amnesty International, російська влада продовжувала розширювати свій контроль над ЗМІ та інтернетом.

"Більшість ЗМІ у своїй редакційній політиці ні на крок не відступали від офіційного погляду на ключові події всередині країни й у світі", - йдеться в доповіді.

Далі потерпають від утисків некомерційні організації. "2015 року вони вповні відчули на собі дію закону "про іноземних агентів", - зазначають правозахисники.

Також збільшилася кількість людей, заарештованих і обвинувачених у кримінальних злочинах за критику державної політики РФ. Так, уперше учасника мирного вуличного протесту Ільдара Дадіна засудили за новим законом, що вводить кримінальну відповідальність за неодноразову участь у несанкціонованих акціях.

На Північному Кавказі правозахисники відзначають зменшення числа нападів озброєних угруповань. Однак правоохоронні органи в цьому регіоні, як і раніше, покладаються на силові операції, практикують викрадення, незаконні затримання, тортури і жорстоке поводження із затриманими.

"Робота журналістів і діяльність правозахисників на Північному Кавказі пов'язана з утисками, погрозами і насильством, причому в тому числі з боку представників влади", - наголошено в доповіді.

В окремому розділі доповіді, присвяченому Україні, описано ситуацію з правами людини в анексованому Криму, де обмежують свободу висловлення думок, зібрань і об'єднань.

"Найбільше постраждали кримські татари", - констатує Amnesty. Окупаційна влада закриває кримськотатарські ЗМІ, забороняє проводити заходи і продовжує репресії проти представницького органу кримських татар - Меджлісу.

Amnesty International також нагадує про долю супротивників російської анексії Криму Олега Сенцова і Олександра Кольченка, яких у Росії засуджено за звинуваченням у тероризмі. "Судовий розгляд був несправедливим і ґрунтувався на показаннях, даних, як стверджують, під тортурами", - наголошено в доповіді.

Велике місце в доповіді Amnesty International відведено конфлікту в Сирії. Правозахисники засуджують російську владу за її відмову визнати, що в результаті авіаударів у Сирії гине мирне населення.

Нагадаємо, раніше Amnesty International звинуватила Росію у військових злочинах у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram