ГоловнаСвіт

WikiLeaks повідомив про стеження АНБ за Пан Гі Муном, Меркель та іншими політиками

За даними ЗМІ, АНБ таємно далі прослуховує переговори керівників дружніх США країн.

WikiLeaks повідомив про стеження АНБ за Пан Гі Муном, Меркель та іншими політиками
WikiLeaks

Агентство національної безпеки (АНБ) США прослуховувало провідних світових лідерів, серед яких генсек ООН Пан Гі Мун, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху та інші.

Про це повідомляєтьсяся на сайті WikiLeaks.

Зазначається, що в поле зору АНБ потрапила зустріч Пан Гі Муна і Меркель, на якій обговорювалися питання боротьби зі зміною клімату. Також прослуховувалась бесіда між Нетаньяху з колишнім прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі: ізраїльський політик просив допомогти налагодити контакт з президентом США Бараком Обамою.

Ще одна згадана в повідомленні WikiLeaks зустріч відбулася між колишнім президентом Франції Ніколя Саркозі і Берлусконі. Глава держави попереджав прем'єра про жалюгідний стан італійської економіки. Крім того, як уточнюється на сайті, АНБ прослуховувало спілкування міністрів торгівлі ЄС та Японії на тему Світової організації торгівлі (СОТ).

Деякі документи мають "найвищу ступінь секретності серед тих, які коли-небудь публікувалися медіа".

30 грудня 2015 року газета The Wall Street Journal повідомила, що АНБ таємно далі прослуховувало переговори керівників дружніх країн, незважаючи на обіцянку Білого дому припинити таку практику. Серед таких лідерів був Біньямін Нетаньяху. Побоювання Вашингтона викликало його протидію ядерній угоді з Іраном.

Крім того, за інформацією видання, в адміністрації Обами неофіційно сформували список з глав держав і урядів, щодо яких не мусили здійснювати розвідувальну діяльність. До переліку увійшли президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель та інші лідери країн НАТО. Водночас деяких керівників держав-союзників з цього списку виключили, зокрема президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

У жовтні 2013 року у результаті викриття колишнього співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена стало відомо, що АНБ і ЦРУ працювали на території ФРН і, зокрема, прослуховували телефон Меркель. Влітку 2014-го у Німеччині вибухнув черговий шпигунський скандал. Тоді було викрито двох американських шпигунів, один з яких служив у БНД, а другий - у міноборони ФРН.

Крім того, як випливало з викриттів WikiLeaks, спецслужби США перехоплювали комунікації високопоставлених французьких і японських чиновників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram