ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ілля Яшин опублікував доповідь "Загроза національній безпеці" про Кадирова

Російський опозиціонер назвав Чечню "самостійною державою", в якій "тільки гроші російські".

Ілля Яшин опублікував доповідь "Загроза національній безпеці" про Кадирова
Рамзан Кадыров

Заступник голови партії ПАРНАС Ілля Яшин опублікував доповідь "Загроза національній безпеці" про голову Чечні Рамзана Кадирова.

У доповіді йдеться про участь Кадирова в бойових діях проти федеральних сил у Чечні, встановлення режиму особистої влади і культу особи Кадирова в республіці, багатомільярдні субсидії, які отримує Чечня, "систему збору данини" і створення збройних формувань, лояльних особисто Кадирову.

Раніше у вівторок сам Кадиров виклав доповідь у своїх акаунтах у соцмережах. "Її анонсували як якийсь сенсаційний матеріал. Сьогодні автори збираються представити в Москві журналістам матеріал у вигляді сенсації. І ми його публікуємо, щоб кожен, хто бажає, міг ознайомитися, не чекаючи на прес-конференції", - написано у "Фейсбуці" Кадирова. Голова Чечні заявив, що доповідь не містить нічого, крім балаканини: "Ви можете прочитати її на моїх сторінках "ВКонтакте", Facebook і Livejournal. Своє ставлення до цього театру одного актора я висловлюю тим, що тиражую цей твір".

До цього доповідь з'явилася на сайті "Відкритої Росії" Михайла Ходорковського. Її публікація, за словами представників організації, стала результатом технічної помилки, а на сайті вона "висіла п'ять хвилин".

Як повідомляє "Дождь", під час презентації доповіді невідомий кинув у опозиціонера "доларові купюри". Презентація доповіді почалася о 12:00 за Києвом у московському офісі ПАРНАС. Крім того, Яшин повідомив, що під час презентації доповіді про Рамзана Кадирова надійшов анонімний дзвінок із повідомленням про бомбу, нібито закладену в будівлі партії, однак він вирішив не переривати презентацію. Яшин нагадав, що такі дзвінки надходили ще вчора, проте жодної бомби в будівлі не виявили.

Телеканал "Дождь" переказує головне з доповіді.

Доповідь поділена на дев'ять розділів. У ній йдеться про прихід Кадирова до влади, його «приватну» армію, друзів і ворогів, режим у Чечні, кошти, що надходять у республіку, про те, чому Кадиров є "загрозою національній безпеці", а також про те, як Чечня стала постачальником бойовиків для терористичного угруповання "Ісламська держава". Доповідь закінчується запитаннями до Кадирова, на які той не захотів відповідати. Наприклад, Яшин запитує у голови Чечні, скількох людей він убив під час війни в Чечні, бійців у вбивстві Бориса Нємцова задіяли з волі голови республіки чи вони вчинили так з власної ініціативи.

Підготовка доповіді тривала два місяці - із середини листопада до середини січня. Яшин їздив у Чечню, щоб поспілкуватися з чеченцями, які виступають проти політики Кадирова. Також він домовлявся про поширення невеликої частини тиражу в Чечні. В інтерв'ю "Дождю" у вівторок Яшин сказав, що дострокова публікація доповіді Кадировим вирішила цю задачу. За його словами, поширення матеріалу серед жителів республіки було "великою проблемою", а тепер у Чечні доповідь точно помітять.

У доповіді, як стверджують, уперше опубліковано фотографію Рамзана Кадирова з терористом Доку Умаровим. Крім того, Яшин ознайомився з протоколами допиту колишнього охоронця Іси Ямадаєва - Хаважі Юсупова, який скоїв замах на Ямадаєва. Як випливає зі слів Юсупова, Кадиров завербував його.

Згідно з доповіддю, в грудні 2014 року Кадиров провів у Грозному огляд підконтрольних йому збройних частин. "Ядро силових структур Чечні - це колишні сепаратисти, амністовані за рішенням голови республіки", - йдеться в документі. Збройні формування, які входять до складу МВС Росії, насправді лояльні тільки до очільника Чечні, вважає Яшин. Він додає, що особливу роль у силових структурах Чечні відіграють спецпризначенці, який готує колишній офіцер спецпідрозділу "Альфа" Данило Мартинов. Чеченські силовики брали участь у конфлікті на Донбасі, пише Яшин: для цього з ветеранів силових структур Чечні було створено батальйон "Смерть".

У доповіді також сказано, що в Чечні створено незалежну від федеральної влади армію й інші силові структури, Кадиров проводить свою зовнішню політику, в республіці панує своя ідеологія - місцевий націоналізм, культ особи Кадирова і "квазіісламізм". "Чечня стала майже самостійною державою", - стверджує Яшин, уточнюючи, що тільки "гроші російські". У доповіді також подано слова політолога Дмитра Орєшкіна, який вважає, що "Кадиров зумів замкнути проблеми на собі, але натомість зажадав і отримав величезні повноваження".

Теракти в Грозному, незважаючи на заяви Кадирова про відсутність у Чечні бандитського підпілля, тривають, йдеться у доповіді. Зокрема, бойовики атакували столицю Чечні в грудні 2014 року. Тоді розстріляли пост ДПС і захопили Будинок друку, загинули 14 і були поранені 36 співробітників МВС, також загинув один місцевий житель.

Окремий розділ присвячено тому, що Чечня залишається важливим постачальником бойовиків для терористичних організацій. За словами самого Кадирова, на які посилається Яшин, у лавах ІД воюють понад 500 вихідців із Чечні. Яшин вважає, що "насаджуваний Кадировим пріоритет ісламських традицій над принципами світської держави дає свої плоди". На його думку, "голова Чечні не просто відстоює чільну роль мусульманської релігії, але також часто виправдовує насильство". В ІД, пише Яшин, ідуть навіть родичі чеченських чиновників, наприклад 2013 року до бойовиків угруповання приєдналася донька голови чеченського управління ФМС.

Заступництвом Кадирова, як стверджує Яшин, користуються злочинні угруповання, сформовані чеченськими бандитами. Автор доповіді нагадує, що 2011 року в Москві заарештували кримінального авторитета Хаджимурата Гакаєва. Його угруповання займалося здирництвом і шахрайством, звинувачення йому висунули за спробу рейдерського захоплення одного з будинків Російської академії наук. Голова Чечні став на його захист. Також з 2012 року, за даними Яшина, стало відомо про "охорону" Кадирова, яка розташовується в "Президент готелі". Керує охороною, як стверджують, офіцер власної безпеки МВС Чечні Зелімхан Ісраїлов. 2012 року групу "кадировців" на чолі з Ісраїловим заарештували в Москві за підозрою у викраденні людини. Розслідування під особистий контроль взяв голова Слідкому РФ Олександр Бастрикін. Згодом кримінальну справу припинили.

З доповіді також випливає, що всі роки, протягом яких Кадиров очолює регіон, бюджет Чечні більше ніж на 80% формувався з дотацій федерального центру. З 2001-го по 2014 рік з бюджету Росії в Чечню було направлено більш ніж 464 мільярди рублів. Згідно з доповіддю, одне з головних джерел незаконного збагачення Кадирова - соціальна сфера. Вона, як стверджують у доповіді, контролюється сестрами Кадирова. При цьому витрачання коштів, які виділяють республіці, перевіряють лише формально, а в рейтингу найбільш корумпованих регіонів Чечня перебуває на першому місці, пише Яшин. Соціальне розшарування в республіці, додає він, становить 40% - це найвищий показник у Росії. Крім того, за офіційною статистикою, на яку посилається автор доповіді, більш ніж 180 тис. жителів Чечні живуть за межею бідності. При цьому, наприклад, Дієго Марадона, як стверджують, отримав €1 млн гонорару за участь у футбольному матчі з Кадировим, також очільник Чечні має стайню елітних скакунів. Згідно з декларацією про доходи, яку подав Кадиров 2015 року, за рік він заробив 4,84 млн руб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram