ГоловнаСвіт

В Естонії трьох людей засуджено за шпигунство на користь Росії

Засуджені передавали російським спецслужбам інформацію про діяльність естонських силовиків

В Естонії трьох людей засуджено за шпигунство на користь Росії
Фото: myestonia.ru

Тартуський повітовий суд в Естонії засудив трьох осіб за злочини проти держави.

Як повідомили "Интерфакс" у Держпрокуратурі Естонії, усі троє засуджених "здійснювали незаконну співпрацю зі спецслужбою Росії". Один вирок ухвалили наприкінці минулого тижня, ще два - у жовтні 2015 року.

У лютому до чотирьох років позбавлення волі засудили 32-річного громадянина Естонії Максима Груздєва. За даними звинувачення, Груздєва завербували у другій половині 2013 року у Псковській області, і відтоді до арешту у жовтні 2015 року він передавав російським спецслужбам інформацію, в тому числі і про діяльність працівників поліції безпеки (КАПО).

У жовтні 2015 року до 2 років позбавлення волі засудили за співпрацю з російськими спецслужбами 21-річного громадянина Естонії Олександра Руднєва. З весни 2013 року і до арешту в березні 2015 року він передавав російським спецслужбам інформацію про діяльність сил оборони у південній Естонії, про місцезнаходження прикордонних і службових пунктів Ліунаської префектури.

Також у жовтні 2015 року до 4 років і 10 місяців позбавлення волі засудили 42-річного Павла Романова, який не мав громадянства. За даними слідства, він почав співпрацю з російськими спецслужбами у 1994 році і продовжував її до лютого 2015 року, передаючи інформацію про обороноздатність Естонії, захист держкордону і про посадові обов'язки працівників юридичних установ.

Нагадаємо, у вересні 2015 року співробітника естонського Департаменту поліції безпеки (КАПО) Естона Кохвера, якого засудили в Росії за шпигунство, обміняли на колишнього співробітника МВС Естонії Олексія Дрессена. Кохвера схопили на території Естонії невідомі особи і вивезли до Росії 5 вересня 2014 року. 19 серпня 2015 року суд РФ засудив естонця до 15 років в'язниці за звинуваченням у шпигунстві, контрабанді зброї, незаконному носінні зброї і перетині кордону. У Європейському Союзі назвали вирок Кохверу очевидним порушенням міжнародного права.

48-річний Дрессен відбував в Естонії покарання за передачу секретних даних російським спецслужбам. За інформацією "Интерфаксу", він постачав ФСБ та іншим силовим структурам Росії відомості про діяльність розвідувальних органів США та Великобританії у країнах Прибалтики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram