ГоловнаСвіт

Афганські війська здали територію на півдні країни талібам

Влада Афганістану стверджує, що зможе повернути покинуті території під свій контроль будь-коли.

Афганські війська здали територію на півдні країни талібам
Афганская армия (архив)
Фото: EPA/UPG

Афганські урядові сили відступили з повіту (району) Навзад у провінції Гільменд на півдні Афганістану, залишивши бойовикам ісламістського руху "Талібан" значну частину півночі цієї провінції.

Про це повідомляє

агентство Рейтер.

Минулого тижня урядові війська відступили з іншого повіту провінції - Муса-Кала.

"Ми вивели наші сили з Навзаду і Муса-Калу відповідно до військових планів", - заявив представник 215-го корпусу афганської армії Мохаммед Расул Зазаї, якого цитує ліванське видання

The Daily Star."Зараз наш пріоритет - Сангін, Мардж, Над Алі й околиці Лашкаргаха і шосе Кабул-Герат. І ми зосередимо наші зусилля на цих районах", - додав він.

Своєю чергою губернатор провінції Гільменд Мірза Хан Рахімі заявив, що відступ є нормальною практикою і що покинуті території можна буде повернути будь-коли.

Полковник армії США Майкл Лоухорн (Michael Lawhorn), представник місії "Рішуча підтримка" (Resolute Support), яка полягає в підготовці співробітників афганських сил безпеки, заявив, що афганська армія "ухвалила тактичне рішення передислокувати свої війська для більш ефективної боротьби з талібами".

За оцінками США, зараз "Талібан" контролює або загрожує майже третині території Афганістану, хоча ісламістам поки що не вдається захопити якісь великі міста.

Раніше британські ЗМІ повідомляли, що батальйон американських військовослужбовців перекинуть у провінцію Гільменд наприкінці лютого, щоб допомогти силам Афганістану боротися з талібами.

У серпні минулого року талібам на деякий час вдалося захопити місто Муса-Кала, поки їх не вибила звідти афганська армія за підтримки НАТО.

The Daily Star нагадує, що провінція Гільменд із 2001 року є ареною інтенсивних боїв талібів проти афганських і міжнародних сил.

Ісламістський рух "Талібан" оформився в Афганістані 1994 року. З 1996-го по 2001 рік керував країною, 2003 року ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Осамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За деякими оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Нагадаємо, в Афганістані 2015 року через бойові дії загинула рекордна кількість людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram