ГоловнаСвіт

У Польщі оприлюднено документи про ймовірне агентурне минуле Леха Валенси

Екс-президент Польщі заявив, що його зрадили.

У Польщі оприлюднено документи про ймовірне агентурне минуле Леха Валенси
​Лех Валенса
Фото: thefamouspeople.com

Матеріали польського Інституту національної пам'яті, які стосуються можливої співпраці колишнього лідера "Солідарності" й екс-президента країни Леха Валенси зі спецслужбами комуністичного режиму, стали доступними в читальному залі архіву інституту.

Про це повідомляє радіо "Польща".

О 12-й годині 22 лютого в архів впустили групу вчених і журналістів, які цікавляться цією справою.

Для ознайомлення стала доступною папка з документами, які стосуються секретного співробітника під псевдонімом "Болек" і були підписані екс-президентом Польщі Лехом Валенсою.

Матеріали, доступні в архіві Інституту національної пам'яті, містять документ, датований 21 грудня 1970 року. Це зобов'язання про співпрацю, підписану Лехом Валенсою.

Нижче подано текст документа.

"Зобов'язання.

Я, що підписався нижче Лех Валенса, син Болеслава і Фелікси, народжений 1943 року в Попові, повіт Липно, зобов'язуюся зберігати в таємниці зміст розмов, проведених зі мною працівниками служб безпеки.

Одночасно зобов'язуюся співпрацювати зі службою безпеки в розкритті та боротьбі з ворогами ПНР. Інформацію зобов'язуюся передавати письмово, і вона буде правдивою.

Факт співпраці зі службою безпеки зобов'язуюся тримати в секреті і не розкривати її навіть перед сім'єю.

Інформацію буду передавати під псевдонімом "Болек".

Лех Валенса

Болек"

Папка містить понад 750 сторінок документів, а також лист генерала Кіщака, датований 1996 роком. Лист колишнього голови МВС часів Польської Народної Республіки адресовано директорові архіву сучасної документації та стосується передачі в архів матеріалів про можливу співпрацю Леха Валенси зі службами безпеки ПНР.

Журналісти та вчені мають право вести зйомку і фотографувати матеріали. Також можна замовити цифрові копії. Інститут підготував безліч паперових копій документів, а також забезпечив додаткові місця для роботи в архіві. 22 лютого архів буде відкритий до 21-ї години.

Як повідомляє радіо "Польща", після оприлюднення документів Валенса заявив, що "його зрадили".

Колишній президент Польщі написав у своєму мікроблозі: "Я програв, але тільки лише в тому, що майже всі повірили, що все-таки якась зрадницька співпраця зі службами безпеки 46 років тому, нехай як інцидент, але була і я на недовгий час був зламаний. Це неправда. Дякую. Ви зрадили мене, а не я вас".

Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло зі свого боку заявила, що поляки повинні знати правду, однак варто дочекатися оцінки істориків і експертів, повідомляє радіо "Польща".

"Я думаю, ми повинні знати правду. Ця правда належить полякам, і найголовніше, щоб усі сумніви розвіялися. Ми очікуємо правди. І сьогодні все в руках істориків і експертів", - сказала Беата Шидло на прес-конференції. Нагадаємо, що 18 лютого Леха Валенсу звинуватили у співпраці зі спецслужбами комуністичного режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram