ГоловнаСвіт

Голову Спілки журналістів Казахстану звинуватили в розкраданнях

Раніше правозахисники звинуватили владу Казахстану в обмеженні свободи слова в інтернеті.

Голову Спілки журналістів Казахстану звинуватили в розкраданнях
Сейтказы Матаев
Фото: 365info.kz

Голову Спілки журналістів Казахстану Сейтказі Матаєва затримали співробітники національного бюро протидії корупції в місті Алмати.

Про це повідомляє "Интерфакс".

Матаєва підозрюють у розкраданні бюджетних коштів в особливо великому розмірі й ухиленні від сплати податків.

Раніше антикорупційне відомство повідомило, що мова йде про розкрадання протягом 2011-2015 років. За даними слідства, Матаєв викрав понад 300 млн тенге, виділені на "інформаційне просування державної політики і розміщення матеріалів у друкованих виданнях". Поточний курс тенге - 355,45/$1. Також повідомляли, що Матаєв отримав близько 1,4 млрд тенге, займаючись незаконним бізнесом. Із цієї суми, за версією слідства, він не заплатив податків на 327 млн тенге.

Також затримано генерального директора агентства  КазТАГ Асета Матаєва. У поширеній заяві вони повідомили про свою невинність.

"Ми відкрито заявляємо, що закон не порушували і бюджетні кошти не крали. Національний прес-клуб не брав участі в тендерах на інформаційне висвітлення державотворчої політики через ЗМІ, і бюджетні кошти через комітет казначейства Мінфіну на його розрахунковий рахунок не надходили. Дійсно, КазТАГ укладав договори з комітетом зв'язку, інформатизації та захисту інформації і повністю відзвітував за отримані і використані за призначенням кошти", - наводить повідомлення "Радіо Свобода".

Матаєви розповіли, що зауважили стеження за собою, а також спроби зламати електронне листування і прослухати телефонні розмови.

Як зазначає агентство Рейтер, затримання Сейтказі Матаєва відбулося менш ніж за місяць до призначених на 20 березня парламентських виборів, на яких партія президента Нурсултана Назарбаєва, який керує з радянських часів, може зберегти контроль над нижньою палатою парламенту на тлі рецесії в економіці.

У грудні 2015 року правозахисники звинуватили владу Казахстану в обмеженні свободи слова в інтернеті для придушення невдоволення населення падінням реальних доходів слідом за подешевшанням нафти. Влада ж звинуватила кількох політичних активістів у "розпалювання ворожнечі" за допомогою постів у Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram