ГоловнаСвіт

В Іраку знайшли зниклі 2015-го радіоактивні матеріали

Влада Іраку побоювалася, що радіоактивні матеріали вкрали бойовики ІД.

В Іраку знайшли зниклі в листопаді 2015 го року небезпечні радіоактивні матеріали.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на іракських чиновників.

Контейнер з радіоактивними матеріалами виявив випадковий перехожий біля бензозаправки в місті Ез-Зубайр, провінція Басра (південь Іраку). За словами фахівців, вони не пошкоджені і радіоактивного зараження немає.

Знахідка також поклала край спекуляціям про те, що радіоактивні матеріали вкрали бойовики "Ісламської держави", щоб використати їх як зброю.

"Після невдалої спроби вивезти радіоактивні матеріали з міста злочинці вирішили викинути їх, - розповів один зі співрозмовників агентства. - Це тільки питання часу, коли ми візьмемо тих, хто вкрав радіоактивний пристрій".

Як зазначає Рейтер, знайдений пристрій з радіоактивними матеріалами використовують для виявлення недоліків у матеріалах, які використовують у нафто- і газопроводах, - це так звана промислова гамма-дефектоскопія. Згідно з документами, пристрій належить базованій у Стамбулі швейцарській компанії Swiss Inspections Group (SGS) Turkey. При цьому і в SGS, і в американській нафтосервісній компанії Weatherford, зі складу якої в місті Басра вкрали пристрій, стверджують, що не причетні до його зникнення.

Хто і навіщо вкрав радіоактивні матеріали, поки що невідомо.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) класифікує знайдені радіоактивні матеріали як радіоактивне джерело другої категорії. Це означає, що якщо не стежити за ним належно, його вплив може призвести до незворотних ушкоджень тих, хто перебував безпосередньо біля нього протягом декількох годин чи навіть хвилин, аж до летального результату в разі тривалого перебування поруч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram