ГоловнаСвіт

Німецькі спецслужби перевіряють "російський слід" у спробах дестабілізувати ситуацію в країні

Москву підозрюють у використанні методів КДБ.

Німецькі спецслужби перевіряють "російський слід" у спробах дестабілізувати ситуацію в країні
Фото: EPA/UPG

Німецька розвідувальна служба BND і Федеральне відомство з охорони конституції за дорученням уряду Німеччини перевіряють, чи не вдається Росія до методів радянського КДБ із метою вплинути на політичні дебати та громадську думку в ФРН.

Ідеться про методи дезінформації, які в роки "холодної війни" називалися "активними заходами", пише "Дзеркало тижня" з посиланням на Süddeutsche Zeitung і телеканали WDR і NDR, які, своєю чергою посилаються на поінформовані джерела.

Офіційно німецький уряд відмовився прокоментувати це повідомлення, але Süddeutsche Zeitung наголошує, що результатів перевірки з великим інтересом очікують і відомство федерального канцлера, і особисто канцлер Анґела Меркель, і весь зовнішньополітичний апарат у Берліні.

Видання пише, що зовнішньополітична служба ЄС з 28 жовтня 2015 року публікує щотижневі звіти про російську дезінформацію. І протягом останніх тижнів з'являється все більше свідчень того, що РФ прагне цілеспрямовано впливати на Німеччину. Особливо уряди східноєвропейських країн раз у раз заявляють, що Кремль прицільно використовує державні ЗМІ з метою посіяти розбрат між європейцями.

Однак тепер питання поставили ширше: чи не є часто гротескні перебільшення в російських державних ЗМІ, наприклад, порівняння подій новорічної ночі в Кельні з "кришталевою ніччю" часів нацистської Німеччини, спробою послабити федерального канцлера.

"Ми хочемо знати, чи не стоїть за цим якась концепція", - повідомило близьке до розслідування джерело. Як вважають експерти з питань Росії, мова тут не про окремі "уколи", а про систематичну дестабілізацію ФРН. "Якщо хтось бажає створити нову систему в Європі, то він повинен узятися за Німеччину та її канцлера", - сказав високопоставлений німецький чиновник.

Раніше політичний оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор у своєму подкасті The Daily Vertical писав, що криза в Росії починає руйнувати пропаганду Кремля. У цей самий час видання Washington Post писало, що телешоу допомагають Путіну легко змінювати "ворогів" Росії. Упродовж останніх двох років пропагандистські шоу направляють громадську думку в Росії від однієї кризи до іншої. Спочатку вони змушували росіян емоційно реагувати на революцію в Україні, потім на анексію Криму, знищення малайзійського авіалайнера "Боїнг 777" і тепер вторгнення Росії до Сирії.

Нагадаємо, на думку директора політичних програм Інституту Горшеніна Євгенія Курмашова, саме реакція Євросоюзу на агресивну риторику Росії і втручання її у внутрішні справи низки країн-членів ЄС, зокрема Німеччини, повернула Крим у центр уваги європейських чиновників. Відповіддю на це стала жорстка резолюція Європарламенту щодо ситуації на півострові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram