ГоловнаСвіт

Влада Китаю заборонить діяльність іноземних онлайнових ЗМІ

Пекін взяв курс на посилення контролю за Інтернетом

Влада Китаю заборонить діяльність іноземних онлайнових ЗМІ
Китай

У Китаї заборонять діяльність іноземних онлайнових ЗМІ.

Про це повідомляється на сайті міністерства промисловості та інформатизації КНР.

Нові правила набувають чинності з 10 березня 2016 року. Згідно з ними, електронні ЗМІ, якими володіють іноземні громадяни, а також ті, що знаходяться у спільному володінні, не можуть більше публікувати матеріали у китайському сегменті Інтернету. Китайські ЗМІ мають запитувати дозвіл на співпрацю з іноземними колегами. У документі також згадується щорічна інспекція, яка перевіряє якість роботи ЗМІ.

Встановлюються жорсткі правила роботи електронних ЗМІ у КНР: так, керівником організації має бути тільки китайський громадянин, технічний персонал - складатися з китайців, все обладнання також мусить знаходитися на території КНР. Сайти реєструватимуться наглядовими органами.

Ухвалення нового закону пов'язують з курсом на посилення контролю за Інтернетом, проведеним нинішніми китайською владою і особисто головою КНР Сі Цзіньпіном. Виступаючи на конференції з питань розвитку кіберпростору у місті Учжень, Сі заявив: "Треба поважати право кожної країни вибирати власний підхід до управління в інтернет-сфері. Кіберпростір не повинен перетворюватися у місце, де не діють закони".

У липні 2015 року у КНР було опубліковано проект нового закону про кібербезпеку, який передбачає посилення контролю над поширенням даних в Інтернеті. Як ідеться в документі, він спрямований на забезпечення захисту персональних даних користувача від хакерів і шахраїв, які незаконно поширюють приватну інформацію. До того влада обмежувалася попередженнями, що виносяться провайдерам і власникам популярних майданчиків у соціальних медіа, про необхідність якнайшвидшого видалення з сайтів порнографічного контенту, шахрайських оголошень, а також неперевірених чуток.

Нагадаємо, у серпні в Китаї за підозрою у кіберзлочинах заарештували 15 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram