ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російські супутники виявилися непідйомними через імпортозаміщення

Ракети-носії не в змозі вивести на орбіту супутники у російській комплектації

Російські супутники виявилися непідйомними через імпортозаміщення
Фото: www.1tv.ru

Міністерство оборони Росії додатково замовило чотири супутники зв'язку "Меридіан", оскільки російські апарати "Сфера-В", що планувалися на заміну цим супутникам, виявилися занадто важкими для наявних ракет-носіїв.

Про це повідомили "Интерфакс" джерела у ракетно-космічній галузі.

"Проблеми з імпортозаміщенням, зокрема за лінією електронної компонентної бази, призвели до значного збільшення маси апаратів типу "Сфера-В". Вийшло так, що наявні наразі у Росії ракети-носії "Протон-М", "Ангара-А5" не в змозі вивести на високоеліптичну орбіту супутники цього типу у новій, російській комплектації", - пояснив співрозмовник.

Так він прокоментував чутки, що з'явилися в ЗМІ, про те, що міноборони РФ мусить просити додатково 14 млрд рублів на закупівлю чотирьох супутників типу "Меридіан" для підтримки орбітального угруповання цієї системи.

У її складі наразі знаходяться чотири супутники.

Нагадаємо, через санкції, введені стосовно Росії після анексії Криму та підтримки озброєних бойовиків на Донбасі, в РФ припинено експорт продукції військового або подвійного призначення, під яку підпадають в тому числі і комплектуючі для космічних апаратів.

У вересні представник компанії "Российские космические системы" повідомив, що Росія не може повністю відмовитися від іноземних деталей у супутниках ГЛОНАСС і планує замовляти мікроелектроніку та верстати для ракетно-космічної техніки у Китаї, Південній Кореї та інших країнах Азії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram