ГоловнаСвіт

Під час теракту в Анкарі загинули 22 пілоти ВПС Туреччини, - ЗМІ

Турецький телеканал зажадав оголосити в Туреччині жалобу у зв'язку із загибеллю пілотів

Під час теракту в Анкарі загинули 22 пілоти ВПС Туреччини, - ЗМІ
Теракт в Анкаре
Фото: EPA/UPG

З 28 осіб, які загинули під час теракту в Анкарі 17 лютого, 22 були пілотами ВПС Туреччини.

Про це повідомляє азербайджанське інформагентство АПА з посиланням на турецький телеканал Ülkе TV.

Телеканал зажадав оголосити в Туреччині траур у зв'язку із загибеллю пілотів. Офіційно ця інформація не підтверджена.

17 лютого в центрі Анкари, неподалік від штаб-квартири збройних сил, парламенту й урядових будівель, стався вибух. У результаті 28 людей загинули (26 із них - військовослужбовці), 61 людина отримала поранення. Замінований автомобіль підірвали на перехресті у той момент, коли на червоний сигнал світлофора зупинився транспорт, що перевозить військовий персонал генштабу Туреччини. У рамках розслідування теракту затримано дев'ять осіб.

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу поклав відповідальність за атаку на сирійський режим, а виконавцем назвав угруповання "Загін народної самооборони" (ЗНС), військове крило сирійської курдської Партії "Демократичний союз" (PYD). Туреччина вважає PYD підрозділом РПК. Прем'єр-міністр країни Давутоглу звинувачує PYD у військових злочинах, а також у співпраці з Москвою і президентом Сирії Башаром Асадом, за якнайшвидшу відставку якого виступає Туреччина. PYD заперечує участь в організації вибухів у турецькій столиці.

У Держдепі США відмовилися називати курдів терористами. Радник президента США з національної безпеки Бен Родс заявив, що Вашингтон досі не встановив організатора вибуху в Анкарі. При цьому він додав, що США "чітко дали зрозуміти" Туреччини, що вважають важливими союзницькі відносини з сирійськими курдами перед обличчям загрози з боку "Ісламської держави".

Курди - одна зі сторін сирійського конфлікту, яка бореться з ІД і хоче створити незалежну країну на півночі Сирії та Іраку. Водночас РПК бореться за національну автономію свого народу на території Турецької республіки.

Нагадаємо, раніше глава сирійських курдів пригрозив Туреччини "великою війною" з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram