ГоловнаСвіт

Голова сирійських курдів пригрозив Туреччині "великою війною" з Росією

Лідер курдських ополченців стверджує, що Туреччина перешкоджає їхній боротьбі з ІД

Голова сирійських курдів пригрозив Туреччині "великою війною" з Росією
Курды (архив)
Фото: EPA/UPG

Росія пообіцяла захистити курдських ополченців у Сирії у разі вторгнення Туреччини, тому такий крок Анкари може привести до "великої війни".

Про це заявив в інтерв'ю Bloomberg глава представництва сирійського Курдистану в Москві Роді Осман (Rodi Osman).

"Ми сприймаємо цю загрозу дуже серйозно, оскільки владна партія Туреччини ("Партія справедливості і розвитку" - ред.) - це партія війни, - заявив Осман. - Росія відреагує на вторгнення. Це стосується не тільки курдів, вона захищатиме територіальну цілісність Сирії".

За словами Османа, російська авіація надає підтримку курдським ополченцям, які проводять наступ на півночі Сирії в провінції Алеппо в напрямку турецького кордону. При цьому він зазначив, що наступ розвивався би швидше без протидії з боку Туреччини.

У свою чергу, представник сирійської опозиції в Москві Кадрі Джаміль (Qadri Jamil) повідомив, що крім підтримки з повітря Москва поставляє сирійським курдам боєприпаси, а сирійська армія веде бойові дії проти терористичного угруповання "Ісламська держава" у координації з курдськими ополченцями.

З середини лютого турецька важка артилерія завдає ударів по місцях проживання сирійських курдів на півночі провінції Алеппо. США 14 лютого закликали Туреччину проявити стриманість і припинити обстріли курдів у Сирії, але Анкара відмовилася піти на поступки.

Туреччина вважає сирійських курдів з партії "Демократичний союз" (PYD) підрозділом забороненої в країні "Робітничої партії Курдистану" (РПК). Прем'єр-міністр країни Ахмет Давутоглу звинувачує PYD у військових злочинах, а також у співпраці з Москвою і президентом Сирії Башаром Асадом, за якнайшвидшу відставку якого виступає Туреччина. Вашингтон спирається на курдські сили у боротьбі з ІД і не вважає PYD терористичною організацією, але при цьому співпрацює і з Туреччиною.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що з Туреччини до Сирії повернулися дві тисячі бійців сирійської опозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram