ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Іракський суд засудив до смерті 40 бойовиків ІД

Amnesty International розкритикували вирок іракського суду.

Іракський суд засудив до смерті 40 бойовиків ІД

Іракський суд засудив до смертної кари 40 захоплених у полон бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Їх звинуватили в масовому вбивстві солдатів-шиїтів іракської армії. У червні 2014 року бойовики ІД стратили близько 1,7 тис. військових-шиїтів на базі Шпіхер. Солдатів, які намагалися втекти після захоплення ісламістами Тікріта, ловили, садили у вантажівки, а потім масово розстрілювали. Страту записали на відео і використовували в пропагандистських роликах джихадистів.

Сім'ї жертв звинувачують військове керівництво в тому, що офіцери пообіцяли шиїтам, що ті можуть спокійно відправитися додому. Влада, своєю чергою, стверджує, що солдати порушили наказ, покинувши базу без зброї. Правозахисники Amnesty International розкритикували вирок: за їхніми словами, влада не проявила належної уваги до прав затриманих, а судовий процес спочатку було організовано неналежним чином.

Іракські війська і шиїтські ополченці в березні звільнили іракське місто Тікріт від бойовиків ІД. Це дозволило почати ексгумацію решток, похованих у 12 братських могилах. 8 липня суд уже засудив до смерті в цій справі 24 людини.

"Ісламська держава" - терористична організація, влітку 2014 року оголосила халіфат на частини територій Сирії та Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram