ГоловнаСвіт

В Уганді обираються президент і парламент

Експерти пророкують перемогу діючого президента Уганди

В Уганді сьогодні проводять парламентські і президентські вибори.

Про це повідомляє euronews.

Голосування на дільницях під відкритим небом почалося сьогодні вранці, влада оголосила цей день вихідним.

Для підтримки порядку на виборах по всій країні задіяно 150 тис. військовослужбовців, поліцейських і представників спецслужб.

Як зазначає euronews, деякі дільниці не змогли відкритися вчасно, оскільки на одних не вистачило урн, а на інші не змогли своєчасно доставити бюлетені. Виборча комісія пообіцяла роботу дільниць за потреби продовжити, щоб змогли проголосувати всі охочі. Населення Уганди - 35 млн осіб, зареєстрованих виборців - 15,3 млн.

Всеобщие выборы в Уганде
Фото: EPA/UPG
Всеобщие выборы в Уганде

За 5-річний президентський мандат борються сім кандидатів. Але експерти сходяться на думці, що навряд чи кому-небудь з них вдасться обійти нинішнього президента, - 71-річного Йовері Кагута Мусевені, який беззмінно править Угандою вже 30 років. У 1985 році на чолі військового перевороту він повалив режим Мілтона Оботе, а через рік став президентом.

Поправки до конституції, внесені 10 років тому дозволяють Мусевені переобиратися незліченну кількість разів. За даними соцопитувань, він може набрати понад 50% голосів і перемогти вже в першому турі. Сам президент заявив, що не тримається за владу, але залишить її лише після об'єднання Східної Африки. Панафриканізм - улюблена ідея Мусевені, який вважає, що так простіше буде вирішити багато проблем. В єдину східно-африканську федерацію він мріє об'єднати Бурунді, Кенію, Руанду, Уганду і Танзанію.

Головним суперником діючого президента вважається 59-річний Кізза Бесідже від партії "Форум за демократичні зміни". Він тричі брав участь у виборах і щоразу зазнавав поразки. Програвши утретє, Бесідже заявив, що більше не балотуватиметься, але потім все ж вирішив зробити четверту спробу покласти край правлінню діючого президента, якого називає "диктатором".

За три дні до виборів у столиці Кампалі відбулися сутички прихильників Бесідже з поліцією. Одну людину вбили, ще кілька отримали поранення. Самого кандидата ненадовго затримали і відпустили.

Скласти конкуренцію Йовері Мусевені намагається і 67-річний Амам Мбабазі. Нині опальний політик в минулому обіймав посади в уряді, був генеральним прокурором країни та її прем'єр-міністром. Раніше він був членом владної партії "Національний рух опору", але тепер балотується від власної партії "Вперед". Саме Мбабазі (тоді міністр безпеки) виступив свого часу зі спростуванням інформації про надання притулку Муаммару Каддафі.

Попередні результати підсумків голосування очікуються в суботу. Якщо жоден із кандидатів у президенти не набере більш як 50% голосів, буде призначено другий тур. Паралельно проходять вибори і до місцевого парламенту: за 290 депутатських мандатів борються кандидати від 29 різних партій.

Уганда - одна з найбідніших країн світу, близько 40% її населення живе на менше ніж $1,25 на день.

Нагадаємо, у грудні минулого року повідомлялося, що СБ позбавив Уганду фінансової допомоги через секс-скандал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram