ГоловнаСвіт

Леха Валенсу звинуватили у співпраці зі спецслужбами комуністичного режиму

Екс-президент Польщі відкидає всі звинувачення.

Леха Валенсу звинуватили у співпраці зі спецслужбами комуністичного режиму
​Лех Валенса
Фото: thefamouspeople.com

Інститут національної пам'яті Польщі отримав документи, які можуть свідчити про співпрацю колишнього лідера "Солідарності" й екс-президента країни Леха Валенси зі спецслужбами комуністичного режиму.

Про це повідомляє радіо "Польща".

В інститут звернулася Марія Кіщак - вдова генерала Чеслава Кіщака, одного з найближчих співробітників очільника Польської Народної Республіки Войцеха Ярузельського. Вона заявила, що хоче продати документи, що стосуються таємного співробітника спецслужб ПНР, який працював під псевдонімом "Болек". Деякі історики вважають, що це був псевдонім Леха Валенси.

"Серед документів, знайдених у будинку Марії Кіщак, є папка з документами, що стосуються роботи секретного співробітника, псевдонім "Болек", і зобов'язання про співпрацю, підписане Лехом Валенсою", - заявив директор Інституту національної пам'яті Лукаш Камінський.

За словами Камінського, документи, виявлені в будинку Кіщак, - справжні.

Він зазначив, що до папки, в якій лежали документи, був приліплений конверт, адресований «Директору архіву сучасної документації у власні руки». У конверті опинився лист, написаний генералом у квітні 1996 року, в якому він повідомляє про передачу в архів документів про співпрацю Леха Валенси зі службою безпеки. Лист підписаний генералом Кіщаком.

Директор інституту зазначив, що зараз триває етап опису матеріалів, документів поки що не досліджують з історичного погляду. Матеріали будуть доступними після того, як їх відправлять в архів Інституту національної пам'яті.

Камінський також додав, що тривають обшуки у двох будинках, що належали генералу Кіщаку.

У 2008 році той самий інститут видав книгу Славоміра Ценцкевича і Петра Гонтарчика, в якій вони стверджували, що Валенса співпрацював зі спецслужбами ПНР під псевдонімом "Болек" з 1970 по 1976 рік.

Лех Валенса категорично заперечує співпрацю з комуністичними спецслужбами. "Ну і борці! Навіть труп Кіщака використовують. Дрібні. Переможців не судять. Брехнею і підробками вам не вдасться змінити реальні факти", - прокоментував інформацію в одній із соцмереж сам Валенса, пише радіо "Свобода".

"Не існує ніяких документів з моїм підписом. Якби були, то не було б необхідності їх підробляти. В суді я це доведу", - написав у своєму мікроблозі Лех Валенса, повідомляє радіо "Польща".

У 2000 році Люстраційний суд визнав правдивою заяву Леха Валенси про те, що він не співпрацював зі Службою безпеки ПНР. Суд постановив, що служби фальсифікували документи на тему Валенси.

Нагадаємо, що Лех Валенса є одним з головних лобістів України в ЄС. Зокрема 2014 році Євромайдану присудили премію Леха Валенси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram