ГоловнаСвіт

Китай вирішив спалювати ядерні відходи

Плавильну установку планують звести до 2022 року, а ввести її в дію - до 2032-го.

Китай вирішив спалювати ядерні відходи
Фото: homewoodsales.com

Китай почне спалювати ядерні відходи від електростанцій і використовувати отримане в результаті цього тепло. Із цією метою в країні створено спеціальний сталевий сплав, який стане основою для зведення плавильного реактора.

Про це пише South China Morning Post.

Система CIADS (China Initiative Accelerator Driven System) передбачає спалювання в реакторі ядерних відходів за допомогою прискорювача заряджених часток (протонів або позитивно заряджених іонів). Пучком частинок пропонують обстрілювати вольфрамову мішень, яка після цього почне випускати швидкі нейтрони і руйнувати відходи. Перспективний сплав дозволить реактору утримати високотемпературні навантаження. Площа установки становитиме 60 гектарів. Для охолодження реактора буде використовуватися не вода, а висококорозійні рідкі метали.

Установку планують звести до 2022 року в прибережній провінції Гуандун. Комерційне введення реактора для спалювання відходів від атомних електростанцій може зайняти ще одне десятиліття. Створенням перспективного реактора і нового матеріалу займаються профільні інститути Китайської академії наук.

Перспективна технологія, за словами вчених, дозволить зробити ядерні відходи і експлуатацію реактора безпечними. Установку можна буде зупинити вимиканням прискорювача частинок. Тестову модель реактора для спалювання радіоактивного палива планують ввести в дію 2017 року в східній провінції Шаньдун.

Новий реактор будують у рамках амбітної програми чотириразового збільшення частки атомної енергетики в країні до 2020 року. До цього часу Китай планує ввести в дію 30 ядерних реакторів і почати роботи зі зведення ще 24 таких установок.

Аналогічний реактор із CIADS планували побудувати США в Україні, але проект відклали через збройний конфлікт на сході країні.

Нагадаємо, наприкінці грудня повідомляли, що в Японії перезапускатимуть чотири ядерні реактори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram