ГоловнаСвіт

Меркель застерегла країни ЄС від закриття кордонів

Канцлер ФРН покладає великі надії на угоду з Туреччиною щодо мігрантів

Меркель застерегла країни ЄС від закриття кордонів
Ангела Меркель
Фото: 112.ua

Канлцер Німеччини Ангела Меркель заявила, що вона наполягатиме на імплементації угоди щодо мігрантів між ЄС з Туреччиною.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами Меркель, альтернатива угоді з Туреччиною - закриття своїх кордонів європейськими країнами, матиме катастрофічні наслідки для блоку європейських країн.

Канцлер ФРН зазначила, що під час запланованого на 18-19 лютого загальноєвропейського саміту, присвяченого мігрантській кризі, країни не обговорюватимуть квоти на прийом біженців між членами ЄС, оскільки це було "смішно", враховуючи, що за чинною системою квот на цей момент розподілено лише 1000 мігрантів.

Вона уточнила, що саміт буде присвячений питанню про те, чи дозволить угода між ЄС і Туреччиною ліквідувати проблему міграції, або ж блоку варто "здатися і замість цього закрити греко-македонську-болгарський кордон, незважаючи на всі наслідки для Греції, Євросоюзу і Шенгенської зони".

"Я буду з усіх боротися сил в четвер і п'ятницю за порядок денний ЄС-Туреччина як правильне вирішення цієї проблеми", - додала канцлер.

Нагадаємо, проект плану ЄС із вирішення мігрантської кризи представив президенту Туреччини Реджепу Тайіпу Ердогану президентом Єврокомісії Жан-Клод Юнкер 5 жовтня. У плані міститься список дій, які ЄС і Туреччина мусять ухвалити для вирішення таких проблем, як підтримка біженців турецькою владою, а також запобігання нелегальній міграції в Європу. Так, документ передбачає виділення Туреччині €1 млрд ($1,1 млрд) на 2016 рік на утримання 2,2 млн іракських і сирійських біженців, а також подальше фінансування. При цьому, згідно з планом, деякі біженці отримають можливість переїхати з Туреччини в Європу.

Туреччині, зі свого боку, рекомендується посилити активність і співпрацю берегової охорони з грецьким флотом, посилити сухопутні кордони з Грецією і Болгарією, а також надавати притулок нелегальним мігрантам, яким вдалося потрапити в ЄС, але яким було відмовлено в отриманні притулку.

Згодом Меркель пообіцяла Туреччині вступ до ЄС в обмін на угоду щодо біженців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram