ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Колишній мер Москви Лужков назвав усі знесені "самобуди" "законними"

Лужков назвав "неприпустимим" знищення Росією санкцій продовольства

Колишній мер Москви Лужков назвав усі знесені "самобуди" "законними"
Юрий Лужков

Колишній мер Москви Юрій Лужков вважає, що всі "самобуди", знесені у ніч з 9 на 10 лютого у російській столиці, були "законними".

Про це він розповів в інтерв'ю телеканалу "Дождь".

На думку Лужкова, "мерія давала дозвіл на організацію цих ларьків осмислено" і "ці рішення були законними".

"Це прояв необільшовизму у найбільш вульгарній формі. Більшовики відбирали власність свого часу, і ми бачимо, до чого це все в підсумку призвело, - зазначив колишній столичний голова. - Ви знаєте, коли мова йде про такий масштабний відбір власності, та ще в режимі показовому, та ще в режимі байдужості на права, підтверджені навіть вищими судовими інстанціями, кілька десятків цих наметів або цих мобільних торгових об'єктів і підприємств громадського харчування мали рішення вищих судових інстанцій, і взяти всю цю справу розламати, та ще й заявити про те, що це папірці, це не документи, це папірці, я хотів би запитати у цих заявників: а їх, наприклад, особистий диплом про вищу освіту - це теж папірець, на який взагалі не потрібно звертати уваги, і, відповідно, можна говорити про те, що ці люди цієї вищої освіти не мають. Це все виглядає просто дико, це безумство влади, по-іншому я ніяк не можу класифікувати".

"Це рішення, яке понад сотню об'єктів в одну ніч просто варварським методом виламало, це рішення абсолютно не цивілізоване, абсолютно не правильне по совісті і абсолютно не законне щодо того, що вимагає Конституція нашої країни: дотримуватися права власника. Право власності - це священне право, і воно встановлено основним Конституційним законом країни", - підкреслив Лужков.

"Я можу сказати, що мерія давала дозвіл на організацію цих яток осмислено. І я можу сказати, що ці рішення були законними, і я не думаю, що сьогодні можна посилатися на те, що ухвалювалося раніше, і те, що не було скасовано в законному порядку. Якщо ці рішення незаконні, є суд, суд має відбутися, суд має ухвалити рішення, і тоді знесення наметів, скільки б вони не стояли - рік чи 15 років - і тоді знесення наметів законне. Все інше - це розмови", - додав він.

Також Лужков розповів про своє ставлення до знищення Росією санкційного продовольства. "Це, по-перше, за православними канонами знищувати продовольство - річ не божественна, неприпустима, а, по-друге, чавити гусеницями тракторів продовольство в умовах, коли в Росії є велика кількість людей, які мають проблеми з продовольством через фінансове становище - це безумство, це безумство влади", - резюмував Лужков.

Як відомо, Лужкова відправив у відставку у вересні 2010 року тодішній російський президент Дмитро Медведєв. Його звільненню передувала тривала кампанія у ЗМІ, найпомітнішим для пересічних громадян стала серія викривальних фільмів на федеральному ТБ. Лужков, однак, у відставку не подавав і в підсумку був знятий з посади з безпрецедентним формулюванням - "у зв'язку зі втратою довіри".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram