ГоловнаСвіт

Туреччина і Ізраїль за крок від нормалізації відносин, - Анкара

Відносини Анкари і Тель-Авіва можуть нормалізуватися після 6-річного конфлікту.

Туреччина і Ізраїль за крок від нормалізації відносин, - Анкара
Судно "Мави Мармара" с портретами убитых
Фото: EPA/UPG

Туреччина готова укласти з Ізраїлем угоду "про всі спірні питання".

Про це повідомив один із представників турецької адміністрації, інформує агентство Рейтер.

Як зазначає агентство, це може бути сигналом до відновлення відносин між двома колишніми союзниками в регіоні. Вони значно погіршилися після того, як 2010 року шість суден так званої "Флотилії свободи" спробували прорвати морську блокаду сектора Гази і доправити туди гуманітарну допомогу. Влада єврейської держави зупинила їх.

Ізраїль послав назустріч "флотилії" два військові катери, які мали відконвоювати суду в порт Ашдод. Там влада обіцяла перевірити вантаж і передати його в сектор Газа каналами ООН.

Після того, як екіпажі відмовилися виконати вимоги влади, на головне судно "Маві Мармара" почали висаджуватися ізраїльські спецпризначенці. За заявою ізраїльської сторони, люди на кораблі першими атакували бійців спецпідрозділів, напавши на них з ножами і палицями. Після того, як учасникам "флотилії" вдалося заволодіти вогнепальною зброєю одного із солдатів, почалася перестрілка, в результаті якої 10 турецьких активістів були вбиті.

Блокада сектора Гази була встановлена владою Ізраїлю і Єгипту 2008 року через обстріли території єврейської держави і побоювання поширення тероризму після приходу до влади в секторі угруповання ХАМАС.

Переговори між Туреччиною й Ізраїлем про нормалізацію відносин зі змінним успіхом велися з березня 2013 року, коли прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху попросив пробачення в Ердогана за "помилки", які призвели до загибелі турецьких громадян під час абордажу судна.

Нагадаємо, в грудні Ізраїль погодився виплатити $20 млн за вбивство турецьких громадян у 2010 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram