ГоловнаСвіт

Кім Чен Ина запідозрили у скоєнні злочинів проти людяності

В ООН пропонують залучити до розгляду справи лідера КНДР Міжнародний кримінальний суд

Кім Чен Ина запідозрили у скоєнні злочинів проти людяності
Ким Чен Ын
Фото: EPA/UPG

Спеціальний доповідач ООН щодо ситуації у КНДР Марзукі Дарусман попросив ООН повідомити північнокорейського лідера Кім Чен Ина про те, що його підозрюють у скоєнні злочинів проти людяності.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Спецдоповідач запропонував Раді з прав людини ООН налагодити прямий контакт з Кім Чен Ином і надсилати йому документи, особисто підписані Дарусманом.

"Його треба повідомити, що його дії і дії інших високопоставлених чиновників можуть розслідувати. Якщо їхню провину встановлять, вони нестимуть відповідальність за злочини проти людяності, скоєні під їхнім керівництвом", - написав Дарусман у доповіді, підготовленій 19 січня, але опублікованій лише майже через місяць.

Як зазначає Рейтер, Пхеньян раніше неодноразово відкидав такі звинувачення і відмовлявся визнавати будь-які порушення прав людини зі свого боку.

Крім створення каналу комунікації, пропонується призначити трьох експертів для пошуку "креативного і практичного" шляху встановлення істини. Дарусман також вказав, що у цій ситуації необхідно залучити Міжнародний кримінальний суд, але таку можливість має тільки Радбез ООН. Агентство зазначає, що Китай, який має право вето у Радбезі, регулярно ігнорував заклики до РБ ООН звернути увагу на ситуацію з правами людини в КНДР.

Проте, 12 лютого у Пекіні заявили, що Китай підтримає резолюцію, яка змусить Північну Корею "заплатити необхідну ціну" за недавній запуск балістичної ракети - це, на думку влади КНР, спонукатиме Пхеньян сісти за стіл переговорів. Доповідь Дарусмана розгляне Рада Безпеки ООН у березні.

Нагадаємо, 7 лютого КНДР запустила ракету і вивела на орбіту супутник "Кванменсон-42" ("Яскрава зірка-4"). Негативна реакція світової громадськості пов'язана з тим, що носії, котрі використовуються для доставки супутника, створено на основі балістичних ракет дальнього радіусу дії. Успішний запуск супутника символізує просування Пхеньяну у технології доставки бойових зарядів на дальні відстані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram