ГоловнаСвіт

Республіканці мають намір заважати Обамі призначити нового суддю Верховного суду

Консерватори побоюються появи у Верховному суді США продемократичної більшості

Республіканці мають намір заважати Обамі призначити нового суддю Верховного суду
Антонин Скалиа
Фото: EPA/UPG

Республіканська партія має намір перешкоджати президенту США Бараку Обамі у призначенні нового судді Верховного суду замість їхнього покійного однопартійця Антоніна Скаліа (Antonin Scalia).

Про це повідомляє euronews

Обама заявив, що має намір внести на затвердження Сенату кандидатуру наступника, що викликало різку реакцію республіканців, які контролюють обидві палати Конгресу. Вони побоюються появи у Верховному суді продемократичної більшості, якої не було там останні 40 років. Покійний Скаліа вважався неформальним головою прореспубліканськи налаштованих суддів.

Лідер республіканської більшості в сенаті Мітч Макконел заявив, що призначення нового судді необхідно відкласти, поки у країні не з'явиться новий президент.

Питання про призначення нового судді стало предметом дискусій між претендентами на пост глави Білого дому. Демократи в особі Хілларі Клінтон і Берні Сандерса вітали рішучість Обами внести кандидатуру члена Верховного суду на затвердження Сенату, а також закликали його зробити це якнайшвидше. Республіканці закликали цьому зашкодити. Дональд Трамп, зокрема, вважає, що Сенат міг би нескінченно затягувати затвердження кандидатури, якщо Обама запропонує її до закінчення своїх повноважень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram