ГоловнаСвіт

ЄС підтримав європейський вектор розвитку Молдови

ЄС підтримав європейський вектор розвитку Молдови
Антиправительственный митинг в Кишиневе
Фото: EPA/UPG

Рада Європейського Союзу із закордонних справ ухвалила резолюцію на підтримку європейського вектора розвитку Молдови. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на прес-службу Ради.

Міністри закордонних справ держав-членів ЄС закликали владу країни прискорити реформи системи правосуддя і створити сприятливі умови для інвесторів, зазначено в повідомленні.

У документі наголошено на необхідності продовжити розслідування розкрадання понад мільярд доларів з банківської системи і повернути в країну вкрадені кошти.

Не менш важливим, за словами авторів резолюції, залишається призначення нового губернатора Національного банку, відновлення переговорів з МВФ, а також створення умов для забезпечення незалежності Національної комісії з фінансового ринку.

У резолюції також вітається прагнення влади Молдови відновити переговорний процес щодо Придністровського врегулювання у форматі "5 + 2".

Нагадаємо, акції проти нового уряду в Молдові почалися 20 січня після того, як парламент висловив вотум довіри кабінету міністрів під керівництвом демократа Павла Філіпа. Серед учасників протесту були і проросійські Партія соціалістів і "Наша партія", і прихильники зближення з Європою з партії "Гідність і правда".

На думку протестувальників, Філіпа затвердили з порушеннями регламенту - без обговорення програми кабінету міністрів, подання складу уряду, а також у секретному режимі.

Політична криза в Молдові триває з вересня 2015 року, коли в Кишиневі почалися мітинги протесту. Приводом для них послужила так звана "крадіжка століття" - скандал, що розгорівся ще навесні, пов'язаний з виведенням із трьох найбільших банків країни в офшори 1 мільярда доларів.

У 2016 рік Молдова увійшла без уряду. 29 жовтня 2015 року кабінет міністрів на чолі з прем'єром Валерієм Стрільцем відправили у відставку за результатами голосування в парламенті країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram