ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Експерти підтвердили факт застосування бойовиками ІД хімзброї в Іраку

Курдські ополченці поскаржилися на погане самопочуття після боїв з джихадистами.

Експерти підтвердили факт застосування бойовиками ІД хімзброї в Іраку
Боевики ИГИЛ (Архив)
Фото: kurdpress.com

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) застосували хімічну зброю проти сил курдського ополчення на території Іраку.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на джерело в дипломатичному середовищі.

За даними неназваного представника Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), лабораторні тести підтвердили використання бойовиками ІД іприту (гірчичного газу).

Приводом для проведення лабораторних тестів послужив один з епізодів кампанії проти джихадистів. Після битви на південному сході від іракського міста Ербіль 35 курдських ополченців поскаржилися на погане самопочуття і описали симптоми, характерні для отруєння іпритом.

Терористи ІД вже застосовували гірчичний газ раніше - 12 лютого директор ЦРУ Джон Бреннан розповів про це в ефірі одного з телеканалів. За його словами, бойовики можуть виготовляти "невелику кількість хлору і іприту". 5 січня ОЗХЗ повідомляла про ознаки застосування під час конфлікту отруйного газу зарину.

19 листопада 2015 року іракська розвідка дізналася, що бойовики ІД створюють окремий підрозділ з розробки хімічної зброї.

"Ісламська держава"- терористичне угруповання, що захопило в 2014 році частину Сирії й Іраку і проголосило там халіфат. З ІД борються, зокрема, армії цих країн, коаліція на чолі з США, а також Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram