ГоловнаСвіт

ЄС частково зняв санкції з Білорусі та Лукашенка

ЄС як і раніше вважає кількох білоруських чиновників причетними до зникнення опозиціонерів

ЄС частково зняв санкції з Білорусі та Лукашенка
Лукашенко
Фото: EPA/UPG

Євросоюз зняв санкції зі 170 фізичних осіб, в тому числі президента країни Олександра Лукашенка і трьох юридичних осіб.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на джерело в Раді ЄС у закордонних справах.

Цю інформацію у своєму твіттері підтвердив і посол Латвії в Комітеті ЄС з політичних питань і питань безпеки Андріс Пелшс (Andris Pelss).

"Знімаються санкції щодо 170 фізичних і трьох юридичних осіб", - сказав співрозмовник агентства.

У Брюсселі узгодження цього рішення пояснюють звільненням білоруською владою політичних в'язнів.

Санкції далі діятимуть щодо чотирьох осіб. За словами співрозмовника агентства, Євросоюз вважає їх причетними до зникнення представників білоруської опозиції. Також чинним залишається збройне ембарго щодо Мінська, уточнило джерело. Він додав, що ці дві категорії заходів продовжено на 12 місяців.

Євросоюз, а потім і США у 2006 році заборонили Лукашенку в'їзд на свої території, згодом ця заборона призупинялася і продовжувалася. Так, у 2012 році ЄС розширив введені в грудні 2010 року санкції щодо Білорусі. Білоруським чиновникам обмежили в'їзд на територію ЄС, а також поставили перед ними умову звільнення всіх політв'язнів, проте Мінськ стверджував, що в країні їх немає.

Востаннє обмеження щодо Білорусі продовжили й одночасно призупинили 29 жовтня 2015 року на чотири місяці з урахуванням розгляду питання на Раді Євросоюзу.

Нагадаємо, у жовтні Лукашенко, якого часто називають "останнім європейським диктатором", уп'яте переміг на виборах президента Білорусі. Він є незмінним президентом з 1994 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram