ГоловнаСвіт

Більшість чехів висловилися проти прийому біженців

Вишеградська четвірка обговорить мігрантську кризу напередодні загальноєвропейського саміту з цього питання

Більшість чехів висловилися проти прийому біженців
Чехия

Близько двох третин жителів Чехії (65%) не підтримують прийом біженців з постраждалих від воєн країн.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на результати соцопитування, проведеного Чеським центром вивчення громадської думки.

Згідно з опитуванням, ще у вересні проти прийому біженців висловлювалися лише 50% чехів. Ще 28% громадян республіки згодні дати вимушеним переселенцям притулок у своїй країні, але тільки на час війни на їхній батьківщині.

15 лютого прем'єр-міністри Чехії, Словаччини, Угорщини та Польщі проведуть зустріч у Празі в рамках так званої Вишеградської четвірки. Вони обговорять мігрантську кризу напередодні загальноєвропейського саміту з цієї проблеми, запланованого на кінець тижня.

12 лютого влада Польщі повідомила, що хоче долучитися до вирішення кризи, проте виступає проти примусових квот і за посилення охорони європейських кордонів.

У 2015 році в Євросоюзі вибухнула криза через наплив біженців. Найбільше мігрантів прибуває з Сирії, де з 2011 року триває громадянська війна. Відтоді понад 507 тис. сирійців звернулися з проханням про надання притулку у європейських країнах. За даними ООН, у 2016 році міграційна хвиля в ЄС може збільшитися вдвічі, а за даними ЄС - втричі. Поки що на територію країн Вишеградської четвірки значна кількість біженців не потрапила, проте вони побоюються, що, якщо Німеччина закриє свої кордони, ситуація зміниться.

Рада ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ 22 вересня 2015 року схвалила план розселення з Італії і Греції по Євросоюзу 120 тис. біженців. Відповідне рішення ухвалено більшістю голосів країн-членів ЄС. Проти виступили Чехія, Угорщина, Румунія і Словаччина. Фінляндія утрималася.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня повідомлялося, що країни ЄС готові тимчасово обмежити безвізовий режим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram