ГоловнаСвіт

Туреччину "шокувала" американська ідея про союз із курдами

Турецьке МЗС нагадало про те, що вважає курдських сепаратистів терористами

Туреччину "шокувала" американська ідея про союз із курдами
Джон Кирби
Фото: EPA/UPG

Туреччина "шокована" нещодавньою заявою Держдепу США, який поставив на одну дошку Анкару і курдських сепаратистів у Сирії.

Про це повідомив прес-секретар МЗС Туреччини Танжу Більгіч (Tanju Bilgic), інформує агентство Рейтер.

Йдеться про заяву офіційного представника Держдепу США Джона Кірбі, який закликав Туреччину та сирійських курдів сконцентруватися на боротьбі зі спільним ворогом - бойовиками терористичної організації "Ісламська держава" (ІД).

Туреччина вважає сирійських курдів з партії "Демократичний союз" (PYD) підрозділом Робітничої партії Курдистану (РПК), яка вважається терористичною організацією у цій країні. Турецький прем'єр-міністр Ахмет Давутоглу звинувачує PYD у військових злочинах, а також у співпраці з Москвою і президентом Сирії Башаром Асадом, за відставку якого виступає Анкара.

14 лютого влада США зажадала від Анкари припинити обстріли курдів на сирійській території - Вашингтон спирається на курдські сили у боротьбі з бойовиками ІД і не вважає PYD терористичною організацією, але при цьому співпрацює і з Туреччиною.

7 лютого президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зажадав від влади США зробити вибір між Анкарою і курдами.

Курди - одна зі сторін сирійського конфлікту, яка веде боротьбу з ІД і домагається створення незалежної країни на півночі Сирії та Іраку. Водночас РПК, визнана в Туреччині терористичною організацією, бореться за національну автономію свого народу на території Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram