ГоловнаСвіт

На Гаїті заступив на посаду в.о. президента

Опозиція закликає прихильників до відновлення антиурядових вуличних протестів

На Гаїті Жоселерм Прівер (Jocelerme Privert) заступив на посаду виконувача обов'язків президента.

Про це повідомляє euronews.

Жоселерм Прівер
Фото: EPA/UPG
Жоселерм Прівер

Він пообіцяв створити умови для виборів нового глави держави, запланованих на кінець квітня, і потім передати йому владу. Прівера обрали в.о. президента у результаті складної процедури голосування в гаїтянському парламенті, що почалася ще в суботу і завершилася в ніч на неділю.

"Ми продемонстрували, що здатні подолати наші розбіжності, наші суперечки в ім'я вищих інтересів. Велике спасибі політикам за проявлену відповідальність, а також громадянському суспільству, правозахисникам і міжнародним організаціям", - заявив Прівер.

Перший тур виборів президента Гаїті відбувся 26 жовтня. До другого туру пройшли Жовенель Моїз від партії "Тет Кале" (32,81%) і Жюд Селестан від опозиційної Альтернативної ліги за прогрес і гаїтянську емансипацію (25,27%). Чинний президент у виборах участі не брав. У день виборів за різні порушення було затримано понад 70 осіб. Переважно це агітатори різних політичних сил і ті, хто намагався вигнати представників партій з виборчих дільниць.

Через повідомлення про численні порушення на виборчих дільницях другий тур виборів на Гаїті неодноразово переносився наприкінці минулого року. За угодою між різними політичними силами попередній президент Мішель Мартелі покинув пост і, щоб уникнути вакууму влади, парламент вибрав тимчасового. Частина опозиції не задоволена таким рішенням і закликає прихильників до відновлення вуличних протестів.

Як зазначає euronews, востаннє, коли на Гаїті було призначено тимчасовий уряд, знадобилося два роки, щоб провести вибори.

Нагадаємо, у листопаді на Гаїті заарештували родичів президента Венесуели у справі про наркотики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram