ГоловнаСвіт

"Аш-Шабаб" взяло на себе відповідальність за вибух на борту сомалійського лайнера

Джихадисти заявили, що мстять за переслідування мусульман у Сомалі

"Аш-Шабаб" взяло на себе відповідальність за вибух на борту сомалійського лайнера
Фото: voasomali.com

Ісламістське угруповання "Аш-Шабаб" взяло на себе відповідальність за вибух бомби на борту пасажирського літака, який через пошкодження мусив здійснити екстрену посадку у столиці Сомалі Могадішо.

У поширеній джихадистами заяві йдеться, що вибух організували "у відповідь на дії західної коаліції і їхніх спецслужб проти мусульман у Сомалі", пише Бі-Бі-Сі.

3 лютого через вибух літак Airbus 321 компанії Daallo Airlines з 74 пасажирами на борту, що прямував у Джибуті, мусив здійснити аварійну посадку. У результаті інциденту, що стався приблизно через 15 хвилин після зльоту з аеропорту Могадішо, одна людина загинула - її витягло в отвір шириною близько метра.

Імовірно, в результаті вибуху за бортом опинився сам смертник.

Пілот літака розповідав, що безпека в аеропорту Могадішо геть відсутня. "Коли ми паркувалися, від 20 до 30 осіб прийшли на злітну смугу. Вони не мали ні пропусків, ні жовтих жилетів. Вони безперешкодно гуляли по салону літака. Вони могли покласти в літак що завгодно", - заявив він.

Вибухової декомпресії літака (як у випадку з російським літаком над Єгиптом) не відбулося тільки завдяки тому, що бомба спрацювала завчасно на висоті 3350 метрів.

За словами представників уряду Сомалі, за підозрою у причетності до вибуху на борту авіалайнера компанії Daallo Airlines заарештували понад 20 осіб.

"Аш-Шабаб" ("Молодіжний рух моджахедів") - радикальне ісламістське угруповання, утворене у 2004 році на території Сомалі. Починаючи з 2008 року, її бойовики здійснюють регулярні терористичні атаки з використанням смертників, а також начинених вибухівкою машин. Фінансується зі грошових вливань з боку "Аль-Каїди", пожертвувань сомалійських бізнесменів, а також податків, які сплачує місцеве населення на підконтрольних угрупованню територіях, де встановлено жорсткий режим ваххабітського толку, заснований на шаріатському праві.

На рахунку "Аш-Шабаб" кілька гучних терактів на території країн, які надають підтримку сомалійського уряду в боротьбі проти ісламістів. Так, 2 квітня 2015 року бойовики увірвалися в університет міста Гарісса, на півночі Кенії, і захопили в заручники студентів. У результаті нападу було вбито 148 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram