ГоловнаСвіт

Керрі: Росія може або повністю виконати Мінські угоди, або далі терпіти санкції

Керрі нагадав РФ "шлях до ослаблення санкцій"

Керрі: Росія може або повністю виконати Мінські угоди, або далі терпіти санкції
Джон Керри (архив)
Фото: news.mail.ru

Санкції проти Росії діятимуть доти, доки Москва не виконає всі пункти підписаних минулого року Мінських угод про мирне врегулювання на сході України. Про це заявив держсекретар США Джон Керрі на Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє ВВС.

"У Росії є простий вибір: повністю виконати Мінські угоди або продовжувати терпіти санкції, що завдають економічної шкоди", - сказав Керрі.

"Санкції ніколи не закінчаться самі по собі", - додав він.

"Однак нам не потрібно забувати, чому їх було запроваджено: щоб відстояти основні права України - її суверенітет і територіальну цілісність. Простіше кажучи, Росія може довести своїми діями, що поважає український суверенітет - так само, як вона наполягає на повазі до свого", - наголосив держсекретар США.

"Шлях до ослаблення санкцій є очевидним: відвести війська і озброєння з Донбасу, повернути всіх українських заручників, надати повний гуманітарний доступ на окуповані території, підтримати вільні, чесні вибори під міжнародним наглядом на Донбасі за українськими законами, відновити контроль України на її боці кордону", - пояснив Джон Керрі.

Після анексії Криму Росією в березні 2014 року - і потім після початку збройного конфлікту на сході України - західні країни ввели кілька пакетів санкцій проти Росії. У відповідь Москва ввела продовольче ембарго, заборонивши імпорт низки товарів із західних країн.

Влада України і країн Заходу звинувачують Росію в наданні військової допомоги прихильникам самопроголошених "народних республік" на сході України, а також у відправленні на Донбас регулярних армійських частин, називаючи це замаскованим вторгненням. Москва неодноразово заперечувала ці звинувачення.

Першу Мінську угоду про припинення вогню було підписано восени 2014 року, але це так і не призвело до фактичного перемир'я, і ближче до зими бої поновилися. Сторони конфлікту звинуватили в зриві реалізації угоди одна одну.

У зв'язку з цим у лютому 2015 року представники Росії, України і самопроголошених "народних республік" Донбасу за посередництва Німеччини і Франції підписали Мінську угоду про припинення вогню на сході України.

Нагадаємо, президент Франції Франсуа Олланд, а потім президент США Барак Обама і канцлер ФРН Анґела Меркель закликали прискорити виконання мінських домовленостей. При цьому раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що не зобов'язаний повертати Україні контроль над кордоном Луганської та Донецької областей із РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram