ГоловнаСвіт

ЗМІ: країни ЄС готові тимчасово обмежити безвізовий режим

ЄС назвав терміни виключення Греції з Шенгенської зони

ЗМІ: країни ЄС готові тимчасово обмежити безвізовий режим
Евросоюз
Фото: www.ednist.info

Країни Євросоюзу готові обмежити безвізовий режим шляхом введення надзвичайного стану строком на два роки у зв'язку з мігрантською кризою.

Про це повідомляє Associated Рress з посиланням на документи, показані агенту європейським чиновником, який волів зберегти анонімність, оскільки документи є конфіденційними.

Наразі кожній із 26 країн Шенгенської зони дозволяється в односторонньому порядку вводити прикордонний контроль на максимальний термін до шести місяців. Тепер цей термін можуть збільшити до двох років, якщо буде встановлено, що країна не справляється із захистом своїх кордонів.

Як зазначає АР, документи доводять, що європейські законодавці також готуються заявити, що Греція не в змозі забезпечувати захист своїх кордонів. Близько 2000 людей, як і раніше, щодня прибувають на грецькі острови у човнах контрабандистів з Туреччини, зазначає агентство.

Як уточнює агентство Рейтер, Рада ЄС вирішила, що Греція мусить навести порядок на своїх кордонах протягом трьох місяців, або її виключать із Шенгенської зони на термін до двох років.

За даними джерела агентства в Раді Євросоюзу, рішення ухвалили, незважаючи на заперечення Афін. Греції також наказано виконати понад 50 рекомендацій зі зміцнення імміграційного режиму. Якщо Афіни не виконають ці вимоги, то країни Євросоюзу введуть прикордонний контроль на кордоні з Грецією.

Європейські дипломати і чиновники заявили, що це рішення спрямоване не на ізоляцію Греції, а на нормалізацію ситуації на кордонах Євросоюзу.

Греція - одна з країн, через яку до Європи йде основний потік мігрантів. За 2015 рік більш ніж мільйон людей, які тікають з охоплених війнами країн Близького Сходу і Північної Африки, потрапили на територію ЄС. Причому потік вимушених переселенців не зменшився навіть після настання зимових холодів.

Шенгенську угоду про відкриття кордонів між країнами, що входять до неї, підписали 14 червня 1985 року, спочатку вона стосувалася п'яти держав - Бельгії, Нідерландів, Люксембургу, Франції та Німеччини. Зараз до зони дії Шенгенської угоди входять 26 європейських країн.

Нагадаємо, у грудні вже повідомлялося, що Шенгенську зону можуть закрити на два роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram