ГоловнаСвіт

ЗМІ спростували інформацію про смерть одного з командирів ІД

За даними спецслужб, "убитий" джихадист командує бойовиками ІД в Лівії

ЗМІ спростували інформацію про смерть одного з командирів ІД
Боевики "Исламского государтва" (Архив)
Фото: EPA/UPG

Один із командирів "Ісламської держави" (ІД) Абу Омар аш-Шишані, якого неодноразово оголошували мертвим, ймовірно, командує підрозділами ІД у Лівії.

Про це повідомляє The Daily Star з посиланням на джерела у лівійській розвідці.

За даними спецслужб, аш-Шишані, також відомий як Тархан Батірашвілі, прибув у підконтрольне ІД лівійське місто Сірт у складі конвою з 14 бронеавтомобілів. Там він вершив правосуддя: за рішенням ІД одному місцевому жителю відрубали руки і ноги, а другого - стратили.

Останнім часом багато бойовиків ІД тікають з території Іраку і Сирії до Лівії та Афганістану, де протидія їм з боку світової спільноти не настільки сильна.

У ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про ліквідацію аш-Шишані, яку щоразу спростовували. Наприклад, 18 грудня 2015 року повідомлялося про його полонення американським спецназом, 13 листопада 2014 року про смерть терориста заявив глава Чечні Рамзан Кадиров у своєму Instagram. Через чотири дні після повідомлення чеченського лідера інформацію про ліквідацію бойовика спростували старійшини Панкіської ущелини (аш-Шишані є вихідцем з цих місць).

У жовтні того ж року аш-Шишані пригрозив вторгненням у Росію. У бесіді з батьком він пообіцяв, що "повернеться додому і покаже цим росіянам".

Абу Омар аш-Шишані народився у 1986 році в одному з сіл Панкіської ущелини. Служив у грузинській армії, потім був засуджений за незаконне зберігання зброї. У 2012 році виїхав до Туреччини, згодом брав участь у бойових діях у Сирії та Іраку, став одним із польових командирів терористичної організації "Ісламська держава".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЦРУ підтвердило застосування хімзброї бойовиками ІД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram