ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ЦРУ підтвердило застосування хімзброї бойовиками ІД

За даними американської спецслужби, бойовики можуть виготовляти "невеликі кількості хлору та іприту"

ЦРУ підтвердило застосування хімзброї бойовиками ІД
джон Бреннан
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) вже використовувало хімічну зброю і має можливість її виготовлення.

Про це заявив директор ЦРУ Джон Бреннан у новинах телеканалу CBS, інформує британське видання The Sun.

"Зафіксовано кілька випадків, коли ІД застосувало хімічні боєприпаси на полі бою", - повідомив Бреннан. За його словами, бойовики можуть виготовляти "невеликі кількості хлору та іприту".

10 лютого зі схожою заявою виступив директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер, нагадує видання. "Ми отримали численні повідомлення про використання хімічних речовин у результаті нападів в Іраку і Сирії", - сказав він.

Клеппер повідомив, що під час розслідування випадку імовірного застосування хімічної зброї у Сирії у серпні 2014 року встановлено, що "принаймні двоє людей зазнали шкірнонаривної дії іприту".

За даними російського Генштабу, бойовики в Сирії можуть застосувати проти урядових військ президента Башара Асада спеціальні боєприпаси з іпритом. Відповідні переговори бойовиків зафіксувала розвідка.

Раніше фахівці вже відзначали зусилля ІД у створенні зброї масового ураження. Так, у червні голова МЗС Австралії Джулія Бішоп заявила, що ІД набирає висококваліфікованих фахівців для виробництва хімічної зброї та вже застосовує хлор для нападів в Іраку. Зокрема, надходили дані про застосування на півночі Іраку хімзброї проти курдських бійців пешмерга.

"Ісламська держава" - терористичне угруповання, що захопило у 2014 році частину Сирії та Іраку і проголосило там халіфат. З ІД борються, зокрема, армії цих країн, коаліція на чолі з США, а також Росія.

Нагадаємо, наприкінці листопада іракська розвідка повідомила, що ІД створило підрозділ із розробки хімічної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram